Međunarodni posrednici predložili rješenje za Dom naroda FBiH

2
Radiosarajevo.ba
Međunarodni posrednici predložili rješenje za Dom naroda FBiH
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Dom naroda FBiH

Opća skupština naroda. To je, prema informacijama Istrage, jedno od rješenja koje su, u vezi sa izborom delegata u Dom naroda FBiH, međunarodni zvaničnici iz EU ponudili pregovaračima tokom današnjih pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

“Prema tom prijedlogu, broj delegata u Domu naroda FBiH bi ostao isti. Samo bi se promijenio način izbora delegata”, potvrđuju dva izvora Istrage koji su učestvovali u pregovorima.

Delegati bi se birali tako što bi svi izabrani zastupnici iz deset kandonalnih skupština formirali svoje klubove naroda koji bi, potom, izabrali po sedamnaest delegata u tri kluba konstitutivnih naroda Doma naroda FBiH. Konkretno, svi zastupnici iz reda hrvatskog naroda iz svih deset kantonalnih skupština bi međusobno izabrali sedamnaest delegata u Domu naroda FBiH. Isto tako bi svoje delegate birali i bošnjački i srpski zastupnici iz kantonalnih skupština.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Ova prijedlog su pregovarači iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu odbili, jer bi, prema izračunu, to omogućilo HDZ-u BiH apsolutnu kontrolu u Domu naroda Federacije BiH, a samim tim i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Poređenja radi, prema Ustavu FBiH svaki kanton daje najmanje po jednog predstavnika iz reda svih konstitutivnih naroda pod uslovom da je takav prethodno izabran u kantonalnu skupštinu. No, ukoliko bi se izmijenila ova odredba i prihvatilo rješenje “opće skupštine”, to ne bi bilko tako.

Nakon što je iznesen ovaj prijedlog i “općoj skuštini”, predloženo je smanjenje ovlasti Doma naroda FBiH, odnosno njegovo svođenje samo na pitanje vitalnog nacionalnog interesa. HDZ BiH, međutim, nije želio razgovarati o tom pitanju.

“O smanjenju ovlasti Doma naroda FBiH HDZ ne želi pregovarati”, kazao nam je jedan od pregovarača.

Prema informacijama Istrage, predstavnici EU i Ambasade SAD-a su u dva navrata danas izolovali lidere HDZ-a i SDa, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, pokušavajući ih ubijediti da postignu “kompromis”. No, konkretnih pomaka nije bilo. Nastavak pregovora zakazan je za subotu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije