Međunarodni dan sutkinja: Vlerija Glaić ukazala na bitnu ulogu žena u pravosuđu

1
Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan sutkinja: Vlerija Glaić ukazala na bitnu ulogu žena u pravosuđu
Foto: AA / Valerija Galić

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 28.04.2021. godine usvojila Rezoluciju 75/274 kojom je proglasila 10. mart Međunarodnim dan sutkinja, u cilju promocije pune i ravnopravne zastupljenosti žena u pravosuđu.

Iako su pred sudom žene i muškarci jednaki pred zakonom, žene su na Zapadnom Balkanu i dalje su u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce u svim sferama javnog i privatnog života.

Nejednakost u zastupljenosti i tretmanu žena vidljiva je u gotovo svim aspektima njihove svakodnevice, te seže sve od niže stope zaposlenosti i posjedovanja imovine do veće ekonomske nesigurnosti.

Drama u Madridu: Čudesni Real u tri minute postigao dva gola i plasirao se u finale

Drama u Madridu: Čudesni Real u tri minute postigao dva gola i plasirao se u finale

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sutkinja, organizacija AIRE centar podsjeća na izuzetno važan rad žena koji doprinose pristupu pravdi i zaštiti prava svih građana. Zastupljenost žena u pravosuđu ključna je u osiguravanju pravde za sve građane, posebno kada je riječ o marginaliziranim grupama društva.

Zaista, rad sutkinja ima moć da oblikuje života cijele zajednice, jer kažnjavanjem nepravdi one odvraćaju i od takvih djela u budućnosti.

"Kroz godine rada i djelovanja žene u pravosuđu pokazale i dokazale da se mogu nositi sa svim izazovima koje sa sobom nosi kompleksno pravosuđe u Bosni i Hercegovini", kazala je Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Nasilje nije privatna stvar: Vrijeme je za usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH!

Nasilje nije privatna stvar: Vrijeme je za usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH!

Uz to, naklasila je i da nije rijetkost da su žene na čelu pravosudnih institucija u BiH.

"Trenutno su u Bosni i Hercegovini na čelu tri najviša suda upravo žene, koje svojim predanim radom opravdavaju svoje mjesto i ulogu u pravosudnom sustavu BiH. Sve žene u pravosuđu svakodnevno se susreću s donošenjem brojnih i teških odluka, iza kojih stoje svojim radom i argumentima", izjavila je sutkinja Galić, te je dodala da sutkinje značajno doprinose jačanju uloge žene u svim sferama javnog i privatnog života.

Prošle godine, AIRE centar, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, osnovao je Mrežu sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana (Gender Champions in Judiciary Network), putem koje je okupio eminentne sudije i sutkinje iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Denis Bećirović čestitao 8. mart: "Žene trebaju uživati veće poštovanje i priznanje"

Denis Bećirović čestitao 8. mart: "Žene trebaju uživati veće poštovanje i priznanje"

Ovo je prva mreža koja okuplja predstavnike pravosudne zajednice iz regiona kako bi radili na unapređenju rodne ravnopravnosti. U konačnici, ova Mreža radit će i na poboljšanju profesionalnog i osobnog razvoja sutkinja u regiji.

"Da bi žene u balkanskim društvima živjele život ne samo oslobođen straha već u punoj mjeri učestvovale u svim njegovim aspektima, neophodno je rodno zasnovano nasilje sprečiti i sankcionisati i ženama osigurati ostvarenje jednakog pristupa servisima i jednakosti u uživanju svih prava.

Bez sudova koji u krajnjoj instanci osiguravaju da se zakoni sprovode ostajemo na nivou deklaracija. Zbog toga je važna poruka koju pravosuđe šalje uspostavljanjem ove Mreže: Prepoznajemo važnost rodne ravnopravnosti i spremni smo dati svoj doprinos ostvarenju ljudskih prava i sloboda u regionu", kazala je Biljana Braithwaite, direktorica programa za Zapadni Balkan AIRE centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije