Upućena inicijativa da se Aerodrom Tuzla zove Alija Izetbegović

Radiosarajevo.ba
Upućena inicijativa da se Aerodrom Tuzla zove Alija Izetbegović
Zastupnici SDA Muamer Zukić i Midhat Čaušević na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona pokrenuli su inicijativu da se aerodrom u Tuzli preimenuje po Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine.

“Podnesena je inicijativa da se Međunarodni aerodrom Tuzla preimenuje u Međunarodni aerodrom Alija Izetbegović”, kazali su iz Skupštine Tuzlanskog kantona.

Ovo nije prvi put da se u BiH pokreće inicijativa da jedan aerodrom nosi ime Alije Izetbegovića.

Desilo se to 2005. godine kada je pokušano sa preimenovanjem Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Međunarodni aerodrom “Alija Izetbegović”.

Međutim, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown suspendirao je odluku o preimenovanju.

Ashdown je podvukao da se ime aerodroma može mijenjati samo uz pristanak sva tri konstitutivna i ostalih naroda.

"Nadam se da će jednog dana biti pravi trenutak za donošenje ovakve odluke, ali to vrijeme još nije došlo. Građani BiH imaju pravo da slete u svoj glavni grad, na aerodrom koji simbolizuje konsenzus, zbog kojeg će biti ponosni i srećni što su došli kući", govorio je tada Ashdown.

Kako je naveo tada “to je jedna od najtežih odluka koju je morao donijeti za vrijeme njegovog mandata u BiH”.

“Kao što svako zna, i kao što sam i rekao na njegovoj dženazi u oktobru 2003. godine, izuzetno cijenim Aliju Izetbegovića, kojeg sam smatrao prijateljem i kojeg sam priznao kao oca njegova naroda i kao hrabrog i sposobnog lidera svoje zemlje”, naveo je tada Ashdown.

Podsjećamo da je ove godine otvoren Međunarodni aerodrom Franjo Tuđman u Zagrebu i da nije bilo reakcija iz Beograda i Sarajeva. Pretohdno su u Beogradu aerodrom Surčin preimenovali u Međunarodni aerodrom Nikola Tesla, odnosno imenovali su ga po slavnom naučniku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije