Međunarodni aerodrom Sarajevo: Simulacija udesa aviona

Radiosarajevo.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo: Simulacija udesa aviona

U Sarajevu je danas upriličena simulacija udesa aviona B-737 s 45 putnika i članova posade koji se srušio na aerodrom.

U akciji su učestvovali Međunarodni aerodrom Sarajevo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Profesionalna vatrogasna brigada, Jedinica aerodroma Stup, Policija KS i Oružane snage BiH, javlja Fena.

Prema riječima glasnogovornice Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sabine Kovač, Aerodrom Sarajevo dužan je izvoditi ovakvu vježbu svake dvije godine kako bi se testirala osposobljenost osoblja kao i operativnost važećeg plana, mjera i postupaka u izvanrednim situacijama. 

„Ovu akciju pratio je Štab akcije koji će nakon izvođenja vježbe zasijedati te će po okočanju zasjedanja dati knačnu ocjenu o uspjehu ove vježbe“ kazala je Kovač.

Komandir spasilačko-vatrogasne službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo Kemal Cacan kazao je da se ovakav događaj može desiti bilo kada i bilo gdje. 

„Ovo je jedna od najkomplikovanijih operacija koja se mogla desiti u obavljanju vatrogasnog posla“ kazao je. 

Dodao je da je vrijeme preživljavanja putnika u zapaljenom avionu 138 sekundi te da vatrogasci moraju za jednu minutu ugasiti požar.

„Djelovanje osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć bi bilo isto u slučaju stvarne nesreće“ kazao je predstavnik Zavoda Tihomir Bener

Naglasio je da im ovakve sitacije nisu nepoznate, jer se u svakoj kriznoj istuaciji reaguje slično. 

„Uspjeli smo spasiti putnike u najkraćem mogućem roku, jer ne postoji limitirano vrijeme. Ukupno je učestvovalo 24 medicinara koji su sastav jedne smjene“ kazao je .

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije