Afera "Potkivanje" / Međunarodne organizacije i ambasade: Niko ne smije biti iznad zakona

07. 06. 2019. u 12:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 29

OSCE, OHR, ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije, zajedničkim pismom oglasili su se u vezi afere „Potkivanje“ i dešavanjima u VSTV-u.

Milan Tegeltija uputio otvoreno pismo Valentinu Inzku i ambasadorima PIK-a

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

„Dole potpisane ambasade i misije su alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTV-a. Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava.

Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage.

Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Ustvari, funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.

Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH“, navodi se u zajedničkom reagiranju OSCE-a, OHR-a, ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije.

 

NEMA KOMENTARA