Međunarodna zajednica zabrinuta zbog puštanja na slobodu osuđenih zločinaca

Radiosarajevo.ba
Međunarodna zajednica zabrinuta zbog puštanja na slobodu osuđenih zločinaca

Međunarodne institucije u Bosni i Hercegovinu izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

Žrtve ogorčene oslobađanjem ratnih zločinaca: Ovo je nagrada za genocid

Majke Srebrenice traže ostavku sudija Ustavnog suda BiH

 

“Pozivamo sve nadležne institucije u BiH da u najskorijem roku koordiniraju svoje aktivnosti u vezi sa ovim pitanjem. Također pozivamo na poduzimanje odgovarajućih mjera predostrožnosti, kako bi se osiguralo da oslobođene osobe budu dostupne sudskim organima”, rekli su i u Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH, kao i u OSCE-u.

Iz OHR-a i OSCE-a sugerisano je da je provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava složen proces koji zahtijeva detaljnu analizu i intenzivnu raspravu o tehničkim aspektima procesa među nadležnim institucijama, uz učešće odgovarajućih stručnjaka. 

I predstavnici Europske unije su istakli da kontinuirano prate razvoj događaja nakon donošenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Maktouf i Damjanović, u kojoj stoji da je Sud BiH pogrešno primijenio zakon. Po toj odluci, Sud BiH je trebao primijeniti Krivični zakon iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koji je donesen 1976, a ne Krivični zakon BiH koji je usvojen 2003, javlja BIRN – Justice Report

Zločini su se, naime, desili u periodu “važenja”jugoslovenskog propisa.

Na slobodu su u ponedjeljak, 18. novembra, pušteni: Slobodan Jakovljević (28 godina zatvora), Aleksandar Radovanović (32), Branislav Medan (28), Brane Džinić (32), Milenko Trifunović (33) i Petar Mitrović (28). Oni su bili osuđeni za genocid počinjen u Srebrenici.

Zbog ratnog zločina počinjenog na području općine Jajce, osuđeni su a pušteni da se brane sa slobode: Milorad Savić (21 godina zatvora), Mirko (Špire) Pekez (14) i Mirko (Mile) Pekez (29). Također, na slobodu je pušten i Nikola Andrun, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u logoru Gabela kod Čapljine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije