Međunarodna krizna grupa: Prioritet stabilizacija BiH

Radiosarajevo.ba
Međunarodna krizna grupa: Prioritet stabilizacija BiH

Stabilizacija prilika u BiH i poboljšanje odnosa Srbije i Kosova prioriteti su EU među ključnim problemima na zapadnom Balkanu - ocjenjuju u Međunarodnoj kriznoj grupi.

Direktor programa za Evropu u Međunarodnoj kriznoj grupi Sabina Frejzer upozorava da je situacija na Balkanu danas nestabilnija nego što je bila prije izvjesnog vremena, a u prvi plan tu ističe stanje u BiH.

 "BiH mora da bude prioritet za EU i zemlje članice. Oni moraju da se fokusiraju na BiH kao zemlju koja je najnestabilnija na zapadnom Balkanu. Mora se pronaći rješenje kako pokrenuti zemlju na njenom evropskom putu. Zato je i vrlo negativno što EU još nije imenovala šefa svoje delegacije, jer je prioritet da se nađe rješenje za BiH", kaže Frejzerova.

Ona smatra da je vrlo teško naći rješenje za probleme u BiH i ocjenjuje da se situacija u zemlji, poslije prvobitne poslijeratne pozitivne tendencije kretanja ka miru i stabilnosti, posljednjih godina zakomplikovala.
      

"Došlo je do podjela unutar domaće političke elite, ali i u međunarodnoj zajednici o tome kako nastaviti dalje", kaže Frejzerova.

 Ona je kao pozitivan primjer navela bilateralnu ulogu koji Njemačka ima u pokušaju rješavanja problema u vezi sa formiranjem Savjeta ministara u BiH.

 Govoreći o odnosima Srbije i Kosova, ona je ocijenila da EU mora da riješi pitanje svog prisustva na Kosovu, ali i da se mnogo više fokusira na izgradnju njihovih boljih odnosa.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije