Medonja nije više kralj Čevljanske koride: Preko 50.000 posjetilaca

Radiosarajevo.ba
Medonja nije više kralj Čevljanske koride: Preko 50.000 posjetilaca

Narodno bh. veselje - 71. tradicionalna korida u Čevljanovićima danas je završena centralnim i najzanimljivijim događajem – borbom bikova, koja je i ove godine na Čevljansko polje privukla preko 50.000 posjetilaca.

Brojni poznati domaćini i uzgajivači bikova, koji se za ovaj događaj pripremaju cijele godine, a apsolutni vladar ove koride Medonju Habiba Bjelića Habibića iz Olova u glavnoj borbi Čevljanske koride savladao je Peran, čiji je vlasnik Rešad Porča iz Visokog. Bila je to izuzetno teška borba u kojoj je na podmukao način nakon pauze kao pobjednik izašao Peran.

"Medonja je velika atrakcija i glavna zvijezda bio ovdje danas. Televizije i novinarske ekipe su ga snimale, a narod je stalno dolazio da se uslika sa našim Medonjom. Čak i ljudi iz Crne Gore i Slovenije su mi danas dolazili i rekli da su toliki put prevalili da vide Medonju na djelu i njegovu borbu u areni. Imao sam brojne ponude za svog šampiona. I danas mi je čovjek nudio 10.000 eura da ga prodam, ali mene pare ne zanimaju. Medonja ostaje kod mene do kraja života. Borit će se dok bude mogao, a onda ide u penziju. Medonja ima dva nasljednika koji su također dobri borci. Medonja junior udara još jače od njega i prava je slika i prilika svog oca", kazao je Habib Bjelić Habibić prije glavne borbe na Čevljanskoj koridi.

Šaroliki sadržaji na događaju pronašli su svoje konzumente, od ljubitelja borbe bikova, šaha, trke konja. Jedni su uživali u igranju kola, drugi u muzici pod šatorima, uz piće i sočno pečenje, a brojni štandovi duž platoa nudili su najširi asortiman robe.

Dan ranije, u subotu, održan je veliki šahovski turnir na kojem su učestvovali takmičari iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore. Pobjedu je odnio Srđan Zlobec iz Vareša, a podijeljene su 23 nagrade. Posebna atrakcija šahovskog turnira bio je velemajstor Emir Dizdarević, koji je odigrao simultanku na 30 tabli.

Nakon dva dana zabave i više od 50.000 posjetilaca, organizatorima ostaje posljednji zahtjevan zadatak- čišćenje platoa Čevljanskog polja, kako bi on bio doveden u stanje prije manifestacije, saopćeno je iz organizacionog odbora ove manifestacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije