Mediji o dogovoru Tihića i Čovića

Radiosarajevo.ba
Mediji o dogovoru Tihića i Čovića

Lider SDA Sulejman Tihić potvrdio je kako je s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem  dogovorio formulu za rješenje pitanja provedbe presude "Sejdić-Finci", ali i neka druga rješenja  za probleme koji su do sada opterećivali bh. političku scenu. 

Kako piše današnji Dnevni list, Tihić i Čović su na tragu  izbornog modela koji bi jamčio da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju izravno i simetrično u oba entiteta, a koji bi omogućavao svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva, javlja Fena

"Ovo je najbolje moguće rješenje  koje zadovoljava presudu suda u Strasbourgu i koje zadovoljava i ona načela koja smo svi istaknuli, a to je da nema  treće izborne jedinice, da rješenja nisu asimetrična i da jedan narod ne može birati drugom narodu člana Predsjedništva BiH, te da FBiH ostaje jedna izborna jedinica", kazao je Tihić. 

Kako piše Dnevni list, Tihić je naveo i da, najkasnije do idućeg ponedjeljka, SDA i HDZ BiH trebaju potpisati dokument kojim bi to pitanje bilo decentrirano, nakon čega će biti otvoren prostor za postizanje dogovora i s drugim strankama. 

Tihić je kazao kako je razgovarao i s  liderom  SBB-a Fahrudinom Radončićem, te kako može kazati, da prema onom što je vidio i Radončić prihvaća spomenuta rješenja za koja smatra da su realna, provediva i prihvatljiva za jedan i drugi narod. 

Također, u Dnevnom listu se navodi, kao je tijekom susreta bilo razgovora i o pitanju Mostara i da su se i tu stavovi dvije stranke približili. 

"Razgovaramo o  dvije mješovite županije,  o SBŽ-u i HNŽ-u. Mi smo rekli da sve ono što Bošnjaci daju Hrvatima u središnjoj Bosni, to će Hrvati dati Bošnjacima u HNŽ-u.  Kada budu stabilne te dvije županije, gdje imamo značajan broj i Bošnjaka i Hrvata, onda ćemo imati i stabilnost u Federaciji", kazao je Tihić, potvrdiviši kako je  s HDZ-om postigao dogovor i oko Brčko Distrikta. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako vjeruje kako će se sastanak stranačkih izaslanstava SDA i HDZ BiH održati u idućih nekoliko dana i kako će dogovor biti definitivan tek onda kada se zaključi.

 "Ja sam vrlo optimističan nakon bilaterarnih razgovora mene i Tihića, ali to moramo predočiti i našim  suradnicima. Vjerujem kako se oko toga možemo naći, ali ne možemo reći da smo bilo što dogovorili, jer nismo ništa konkretizirali", kazao je Čović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije