Mediji ne smiju biti politizirani!

Radiosarajevo.ba
Mediji ne smiju biti politizirani!

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, pozvala je danas vlade i preduzeća država u Jugoistočnoj Evropi da se uzdrže od politizacije medija, te apelirala na novinare da ojačaju međusobnu suradnju i na viši nivo podignu profesionalne standarde. Gospođa Mijatović u Sarajevu se obratila novinarima iz cijele Jugoistočne Evrope, na dan zatvaranja prve regionalne konferencije OSCE-a, posvećene medijima.

Dvodnevna konferencija u središtu zanimanja imala je izazove koji se nameću slobodi medija u regiji, uključujući tu i nasilje nad novinarima i zatrašivanje novinara, ograničavanje neovisnosti javnih emitera i regulatornih institucija, ograničavanje političke i ekonomske neovisnosti medija, te poboljšanje uvjeta rada i zapošljavanja novinara.

“Političari moraju shvatiti da mediji nisu njihovo privatno vlasništvo. Čak naprotiv, svako demokratsko društvo računa na medije kao sredstvo nadzora nad zakonitošću rada vlada država i preduzeća,“ izjavila je gospođa Mijatović.

“Ova regija doživjela je dovoljno podjela i poticaja na razdor. Mediji imaju veoma važnu ulogu u promoviranju razumijevanja i pomirenja među pripadnicima različitih kultura, u odbrani svoje vlastite slobode.“

Gospođa Mijatović istaknula je da je jedinstvo među medijskim profesionalcima ugroženo i da se to stanje mora popraviti.

“Ovu regiju ujedinjuje nastojanje ostvarenja integracije u Evropu. Ta želja sa sobom donosi i obavezu ispunjenja zahtjevnih ciljeva, koje su postavili i OSCE i EU, u interesu stvaranja garancija za neometan pluralizam medija i sigurnost novinara,“ naveo je Fletcher M. Burton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Učesnici su se usuglasili o tekstu deklaracije, u kojoj se ističu najvažnije preporuke vladama država i medijima, koje za cilj imaju pružanje podrške i razvoj slobodnih medija, koji će služiti interesima društava u kojima djeluju. Učesnici su istaknuli kako bi se zaključci mogli iskoristiti da se medijima pomogne u ostvarenju prijeko potrebnog napretka u sferi slobode štampe.

Konferenciju su zajednički organizirali Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. U organizaciji konferencije, podršku su pružili Ured OSCE-a u Albaniji, Misija OSCE-a na Kosovu, Misija OSCE-a u Crnoj Gori, Misija OSCE-a u Srbiji i Misija OSCE-a u Skoplju.

Učesnicima konferencije obratili su se, između ostalih, Peter Sorensen, šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Ingrid Deltenre, direktorica Evropske radiodifuzne unije, Veran Matić sa B92, Denis Latin, sa HRT-a, kao i ostali renomirani predstavnici medija iz regije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije