Ovo je ambasadorica SAD poručila Dodiku i novom načelniku Srebrenice

Fena
Ovo je ambasadorica SAD poručila Dodiku i novom načelniku Srebrenice
Ambasodorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Maureen Cormack, danas je u Banjoj Luci dala izjavu za medije, osvrnuvši se na nedavno održani referendum u manjem bh. entitetu, ali i na nedavno održane lokalne izbore u BiH.

Prvenstveno se ambasadorica SAD-a osvrnula na buduću saradnju američke ambasade u BiH sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, kazavši kako će do te saradnje doći onda kada Dodik bude odlučio da razgovara i bude partner u saradnji i u važnim projektima za budućnost cjelokupne države.

"Politika SAD-a je vrlo jasna. Spremni smo i željet ćemo se sastati i s predsjednikom Dodikom, onog momenta kada on bude odlučio da razgovara i bude partner u saradnji i u važnim projektima za budućnost ove zemlje", dodala je ona, 

Upitana da prokomentira činjenicu da je Narodna skupština RS-a jučer potvrdila rezultate referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, Cormack je istakla da se tu ne radi o referendumu, već o vladavini zakona u BiH, što je od ključne važnosti za budućnost ove zemlje.

Drugi dio obraćanja javnosti ambasadorica Cormack iskoristila je kako bi komentirala aktuelnu situaciju u Srebrenici, odnosno, aktuelnu situaciju oko izbora načelnika u ovoj općini, a s obzirom na posebnost Srebrenice. Naglasila je kako, bilo ko da bude načelnik, taj predstavnik naroda mora raditi u interesu svih stanovnika ove općine.

"SAD-u je uvijek bilo stalo do sudbine Srbrenice, do žrtava koje su se dogodile u Srebrenici i radit ćemo i biti partneri sa svim stranama, s kojima razgovaramo kako bi se smanjile tenzije i radilo u interesu građana. Nadam se se sada, kada su izbori gotovi, da možemo da iza sebe ostavimo retoriku, političke manipulacije koje su se dešavale u raznim dijelovima BiH, te se ponovo vratimo istinskom radu na pitanjima koja su od važnosti za građane BiH, kao što je razvoj ekonomije, obrazovanje i otvaranje novih radnih mjesta", zaključlila je Cormack.

Izrazila je nadu da će SAD nastaviti saradnju s vlastima i u RS i u BiH, koji su fokusirani na saradnju, a ne na konfrontacije, kako bi BiH napredovala ka Evropi, te euroatlanskim integracijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije