Matthew Palmer: Rusija preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv i podijeljen

Radiosarajevo.ba
Matthew Palmer: Rusija preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv i podijeljen
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Matthew Palmer

Zabrinut sam zbog ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu, kazao je specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, Matthew Palmer u intervju za bugarski servis Radija Slobodna Evropa.

Palmer koji se u ulozi specijalnog američkog predstavnika nalazi od augusta 2019. godine, izrazio je zabrinutost zbog uključenja Rusije na prostor Zapadnog Balkana i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za, sada, jednogodišnji sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke koji je okončao dvadeset sedmogodišnji spor između ove dvije zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO-u.

„Zabrinuti smo zbog ruskin namjera po pitanju Zapadnog Balkana“, rekao je Palmer.

Također bi ukazao na ruske napore da potkopaju podršku Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja kao još jedan primjer zloćudnih aktivnosti ruske države“.

Dodao je i da Rusija „preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podijeljen između sebe, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije