Matthew Field o pandemiji, BiH, izazovima, ali i šta nas čeka u budućnosti

4
Radiosarajevo.ba
Matthew Field o pandemiji, BiH, izazovima, ali i šta nas čeka u budućnosti
Foto: Ambasada Velike Britanije / Matthew Field

Matthew Field, britanski ambasador u BiH, prati aktuelna dešavanja kako u BiH tako i svijetu. Na svom blogu objavio je novi članak o tome šta nas čeka u budućnosti, kakav je to Integrirani dokument Ujedinjenog Kraljevstva.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ove sedmice objavilo svoj prvi Integrirani pregled.

"To je javni dokument, proizvod duge analize i razmišljanja brojnih odjela u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i naših partnera, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. U sagledavanju nekih od izazova sa kojima se Ujedinjeno Kraljevstvo i cijeli svijet suočavaju, cilj dokumenta je da se iscrta put ka naprijed i vizija. Počinje sa idejom “Globalna Britanija”, a onda je prevodi u mjesto u svijetu. Šta je to i šta to znači za Ujedinjeno Kraljevstvo u Bosni i Hercegovini (BiH)?", piše Field.

Ističe da brzina promjena na našoj planeti čini ovakav zadatak jako teškim, posebno ako nastoji da uradi „najradikalniju procjenu našeg mjesta u svijetu od završetka Hladnog rata”, u poljima odbrane, sigurnosti, razvoja i vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva.

Na samom početku se suočavamo sa nazapamćenim izazovima COVID pandemije, koji su na kušnju stavili kapacitete zemalja i međunarodnu solidarnost, zahtjevajući da tokom oporavka idemo ka boljem i pravičnijem. "2021. godina je sama po sebi važna za liderstvo Ujedinjenog Kraljevstva koje će kao predsjedavajući G7 biti domaćin sastanka grupe u junu u Cornwallu, su-domaćin Globalnog partnerstva za obrazovanje sa Kenijom i domaćin COP26 u novembru u Glasgowu", piše Field. 

U pogledu ka 2030. godini, britanski ambasador tvrdi da vidimo geopolitičke promjene u moći, sistemsko natjecanje između više autoritarnih i demokratskih vrijednosti, rapidne tehnološke promjene i rast transnacionalnih rizika poput globalnih zdravstvenih rizika, sigurnosti hrane, ilegalnih finansijskih tokova i klimatskih promjena. Sve ovo doprinosi brzo promjenivom kontekstu u kome treba osigurati prosperitet i sigurnost građana Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ovo je do sada najvažnije vrijeme za jedinstvo napora, svih ljudi i zemalja", mišljenja je Field.

Kakvo Ujedinjeno Kraljevstvo druge zemlje, uključujući BiH, mogu očekivati u godinama pred nama? Po riječima premijera Borisa Johnsona, Ujedinjeno Kraljevstvo 2030. godine će biti:

“Jači, sigurniji, prosperitetan i otporan savez, nacija sa globalnom perspektivom usmjerena na rješavanje problema i dijeljenje tereta, koja stvara novi temelj za naš prosperitet i prilagođava se konkurentnijem svijetu putem integriranog pristupa.”

Za ovo je potrebno da različiti dijelovi naše mašinerije u polju diplomatije, razvoja, odbrane i sigurnosti rade zajedno, u partnerstvu, u zemlji i inostranstvu.

"Ono što je možda najvažnije za BiH je da se pristup Ujedinjenog Kraljevstva i dalje oslanja na multilateralizam, u Vijeću sigurnosti UN-a i brojnim drugim tijelima i organizacijama u kojima već imamo vodeću ulogu. Ovaj pojačani međunarodni aktivizam znači rad rame uz rame sa saveznicima kako bi se uspostavio otvoreniji međunarodni poredak, u kome napreduju demokracije. Naša predanost evropskoj sigurnosti i NATO-u je jača nego ikada, sa u novembru najavljenim najvećim programom ulaganja u odbranu u jednoj generaciji", pojašnjava Field.

Smatra da kao britanski ambasador, treba osigurati da se ova vizija ostvari na terenu.

"Nevjerujem da treba ubjeđivati građane BiH da je potrebno boriti se protiv klimatskih promjena, protiv pandemije COVID-a, da se treba zalagati za ono u šta vjerujemo i raditi na poboljšanjima kvalitete života na dobrobit svih. Od mog dolaska u Sarajevo, naglašavam kontinuitet predanosti Ujedinjenog Kraljevstva i odlučnosti da se pomogne ovoj zemlji da bude uspješna. Napuštanje EU je značilo ne manje, nego više nas u BiH", ističe Field.

Tvrdi kako je Ujedinjeno Kraljevstvo slušalo, koji su to prioriteti građana, posebno onih koji razmišljaju o napuštanju zemlje kako bi tražili prilike negdje drugo.

"Naš rad je usmjeren na borbu protiv korupcije, poboljšanje javnih usluga, zaštitu okolina, otvaranje više i boljih radnih mjesta, proizvodnju zelene energije, stavljanje demokratskih vrijednosti na prvo mjesto, izgradnju inkluzivnije zemlje, jačanje trgovine i pružanje podrške Oružanim snagama. Ujedinjeno Kraljevstvo želi da bude pozitivna sila, ovdje i diljem svijeta. Veliki su izazovi i prilike pred nama, kao i naša odlučnost da odgovorimo na njih", ističe na kraju teksta Field. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije