Mašinovođe u FBiH podržavaju proteste bh. građana

Radiosarajevo.ba
Mašinovođe u FBiH podržavaju proteste bh. građana

Sindikat mašinovođa-strojovođa Federacije Bosne i Hercegovine uputio je podršku neformalnoj grupi građana ''Bosansko proljeće'' iz Bihaća, ali i sindikatima, radnicima, penzionerima, nezaposlenim i ostalim kategorijama socijalno ugroženih stanovnika BiH koji stoje uz taj i druge pokrete, javlja Anadolija.

Mašinovođe smatraju da je nezadovoljstvo građana i radnika u BiH opravdano.

''Za to niste krivi vi radnici, nego 'gospoda' koja je dvadesetogodišnjom pljačkom dovela stanovnike BiH u nezavidan položaj: uništavanjem firmi, nezakonitom privatizacijom i pljačkom radnika u oba entiteta BiH. Sličnu sudbinu je doživjelo i naše preduzeće Željeznice Federacije BiH, koje je jednim dijelom privatizovano prije 15-ak godina, nelegalnom i sumnjivom privatizacijom u režiji tadašnje vlasti'', navodi se u pismu podrške koje potpisuje predsjednik Sindikata mašinovođa-strojovođa FBiH.

Apeliraju na sve učesnike protesta i aktiviste ''Bosanskog proljeća'', a posebno sindikaliste, da na protestima izbjegavaju upotrebu bilo kakve sile, nepotrebne sukobe s policijom i da ne uzrokuju materijalnu štetu, rušenje, paljenje, izazivanje opće opasnosti po građane.

''Vaše jedinstvo je najjače oružje i pametno ga iskoristite, tako da protesti budu provedeni na miran i dostojanstven način, a kako bi se izbjegli nemili događaji, materijalna šteta i povrede ljudi. Dosadašnje iskazivanje nezadovoljstva demonstranata širom BiH, na način da se pali i ruši imovina i simboli naše jedine BiH, ne odobravamo i najoštrije osuđujemo'', navodi se u dopisu Sindikata mašinovođa-strojovođa FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije