Mašinovođe sutra u štrajku ukoliko ih sud ne spriječi

Radiosarajevo.ba
Mašinovođe sutra u štrajku ukoliko ih sud ne spriječi

Članstvo Sindikata mašinovođa u Federaciji BiH u petak u 7.00 sati stupit će u generalni štrajk ukoliko danas nakon ročišta Općinski sud u Sarajevu ne donese presudu u korist Uprave Željeznica FBiH, a koja podrazumijeva zabranu organiziranja štrajka.

"Ukoliko ne bude danas donesena presuda, mi ujutro stupamo u štrajk tako što će vozovi mirovati osim nekih koji voze na međunarodnim i međuentitetskim linijama te prema velikim kombinatima i fabrikama u državi, a kako je propisano i u minimumu procesa rada".

Štrajk će se provoditi u svim poslovno-saobraćajnim područjima Željeznica FBiH gdje imamo članstvo, a to su: Sarajevo, Zenica, Mostar, Tuzla i Bihać – rekao je predsjednik Sindikata mašinovođa u FBiH Vernes Buljugija.

On je kazao da je štrajk neminovan jer nadležni organi u Vladi FBiH i upravi preduzeća ne pokazuju ni minimum za rješavanje nastalih problema, a, između ostalog, nisu se pojavili ni danas na sastanak koji su mašinovođe inicirali.

Naime, Sindikat mašinovođa u FBiH jučer se oglasio otvorenim pismom u kojem je pozvao federalnog ministra prometa i komunikacija Naila Šećkanovića, predsjednika Nadzornog odbora Željeznica FBiH Pavu Bobanu, predsjednika Uprave Željeznica FBiH Narcisa Džumhura i izvršnog direktora željezničkog operatora Smaju Salketića da prisustvuju sjednici koju je ovaj sindikat zakazao za danas u 14.00 sati.

Prije nekoliko dana također Sindikat mašinovođa uputio je pismo Upravi Društva u kojem je istaknuto da će se od generalnog štrajka odustati ako odmah budu isplaćene plaće za juni, ako Uprava Društva povuče sve tužbe koje je pokrenula putem suda, ako se pristupi implementaciji potpisanog dokumenta između predsjednika Uprave i predsjednika Štrajkačkog odobora Sindikata mašinovođa od 2. augusta ove godine te ako se hitno pristupi izradi novog pravilnika o radu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije