Mašinovođe počinju sa radom nakon 44 dana

Radiosarajevo.ba
Mašinovođe počinju sa radom nakon 44 dana

Nakon 44 dana štrajka mašinovođe Željeznica RS-a sutra počinju s radom. Dogovoreno je to večeras na sastanku delegacije mašinovođa s predsjednikom i premijerom RS-a Miloradom Dodikom i Aleksandrom Džombićem. 

Jedan od članova pregovaračkog tima mašinovođa Radenko Marić poslije sastanka kazao je da će se on i njegove kolege koje su bile u štrajku sutra u sedam sati javiti u svoje radne jedinice i početi s radom. 

“Imamo obećanje predsjednika i premijera RS-a da ćemo sve probleme riješavati u dogovoru s predstavnicima vlasti i upravom ŽRS-a”, rekao je Marić nakon sastanka s Dodikom i Džombićem. 

Dodik je naveo da treba nastaviti s procesom utvrđivanja “odgovornosti za eventualne propuste i kršenje zakona, ali da to ne smije biti u obliku revanšizma ili bespravnog progona bilo koga”. I Džombić je rekao je da će ovim dogovorom i početkom rada biti prekinuto nanošenje štete Željeznicama i privredi RS, istaknuvši da je najbitnije da prekidom obustave rada budu eliminisani potencijalni gubici. 

Večerašnjem dogovoru prethodilo je okupljanje mašinovođe Željeznica RS-a na protestima u Banjoj Luci, te šestosatno čekanje da ih neko od zvaničnika primi na razgovore. Mašinovođe za sve što se dešavalo odgovornim smatraju upravu ŽRS-a.

Milan Pejinović, prvi mašinovođa koji je dobio otkaz u disiplinskom postupku, pročitao je zahtjeve i stavove svojih kolega upućene predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, za koga su vjerovali da može da “prekine haos u kojem su mašinovođe koji štrajkuju medijski satanizovani”. Za povratak na posao tražili su da se protiv njih obustave pokrenuti disciplinski postupci i da se jedan od njih koji je dobio otkaz vrati na posao.

O protetsu mašinovođa danas se govorilo i u Skupštini RS-a pri čemu su opozicioni političari podržali mašinovođe ŽRS-a te zbog odbijanja vlasti da odgovori da li će razgovarati o ovom problemu, napustili i zasjedanje entitetskog parlamenta kritikujući nedostatak socijaldemokratije i socijalne pravde u vladajućem SNSD-u.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić je, s druge strane, ponavljao je da je obustava rada mašinovođa nezakonita, zbog čega je, tvrdi, uznemirujuće ukoliko bilo koja politička stranka na direktan način pruža podršku ovim protestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije