Mašinovođama uprava uručuje otkaze

Radiosarajevo.ba
Mašinovođama uprava uručuje otkaze

Uprava Željeznica RS-a saopćila je da je, nakon brojnih apela da se vrate na posao, koje mašinovođe nisu prihvatile, prinuđena da uručuje otkaze. 

“Na osnovu Zakona o radu danas se počelo s provođenjem postupka utvrđivanja odgovornosti i davanja otkaza zbog neopravdanih izostanaka s posla. Omogućeno je izjašnjavanje mašinovođa i sindikata. Danas će biti provedeno 10 postupaka, a daljnje se postupak nastavlja i za sve ostale mašinovođe koji odbijaju da poštuju zakon, a samim tim i zahtjev predsjednika RS-a Milorada Dodika”, saopćeno je iz ovog preduzeća. 

Uprava ŽRS-a je 22. novembra primila predstavnike mašinovođa koji su i dalje ostali pri svojim zahtjevima i tražili da za obustavu rada od 44 dana budu pošteđeni svake odgovornosti. 

“Uprava je argumentovano iznijela svoje stavove, objašnjavajući da ni po koju cijenu neće kršiti zakone i pristajati na ucjene. Mašinovođe su još jednom, iznoseći neistinu da je sačinjen protokol u kome se nalaze rješenja ove sutuacije, pokušali da obmanu javnost i prikriju stvarne činjenice – grubo kršenje zakona”, tvrdi uprava ŽRS-a. 

Željeznice RS-a i dalje, shodno broju mašinovođa kojima raspolažu, obavljaju prijevoze robe na prioritetnim relacijama. 

“Međunarodni putnički saobraćaj i dalje se obavlja bez problema pomoću unajmljenih autobusa”, tvrdi uprava. 

Istovremeno, mašinovođe koje su obustavile rad 10. oktobra iz Doboja su došle u Banju Luku, gdje mirnim protestom ukazuju na situaciju u kojoj se nalaze, a za koju krive sadašnju upravu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije