Marš mira prema Srebrenici kreće 3. jula iz Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Marš mira prema Srebrenici kreće 3. jula iz Sarajeva


Marš mira u dužini od 220 kilometara krenut će iz Sarajeva 3. jula, a u Srebrenicu bi trebali stići 11. jula.

Marš mira je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini. Ljudi gotovo iz cijelog svijeta učestvuju u ovom maršu i na taj način odaju počast žrtvama genocida.

"Što smo započeli prošle nastavljamo ove godine i poučeni tim iskustvom ovogodišnji Marš mira isplanirali smo do najsitnijih detalja i to će prerasti u tradicionalnu manifestaciju. Ovogodišnji marš sigurno će biti masovniji od prošlogodišnjeg, jer u ovom trenutko već se prijavilo 40 osoba.", rekao je Avad Baht predsjednik Sindikata BH Telecoma, koji  je organizator ovogodišnjeg Marša mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica.

Polazak sa Dolac-Malte

Marš mira kreće iz Sarajeva u osam sati s Dolac-Malte ispred spomenika šehidima i palim borcima. Prvi dan će se pješačiti 24 kilometra i noćenje za učesnike bit će u planinarskom domu.

Učesnike Marša mira cijelom dužinom pratit će medicinske ekipe, policija, članovi Crvenog krsta i Gorska služba spašavanja.

Drugi dan kolona će se kretati 22 kilometra u pravcu Draževići-Krivajevići-Olovo do planinarskog doma gdje je planirano noćenje. Na ovoj dionici učesnici marša će se kretati kroz obilježeno minsko polje.

Trećeg dana dužina trase iznosit će 26 kilometara i na ovom dijelu će se prolaziti kroz označena minska polja. S obzirom  na to da će biti petak planirano je obavljanje džuma-namaza u jednoj od džamija kraj koje će kolona proći tog dana.

Četvrti dan prolazit će se najdužom dionicom od 39 kilometara. To je u potpunosti asfaltirana dionica i planira se doći do Kalesije.

Peti dan dionica je najkraća dužine 14 kilometara. Učesnici bi trebali stići u Nezuk. Šestog dana kolona iz Nezuka kreće u Liplje i nakon noćenja sedmog dana kretat će se ka Novoj Kasabi, a iz Kasabe osmog dana ide se u Potočare i devetog dana svi učesnici Marša mira prisustvovat će ukopu žrtava genocida u Potočarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije