Marš mira: Prema Potočarima kreće veličanstvena kolona

Radiosarajevo.ba
Marš mira: Prema Potočarima kreće veličanstvena kolona

U naselje Nezuk kod Sapne tokom jučerašnjeg dana je pristiglo više od hiljadu učesnika ovogodišnjeg Marša mira, koji će jutros, sa još nekoliko hiljada drugih učesnika krenuti na trodnevno pješačenje do Potočara.

Marš mira se organizuje u okviru obilježavanja 18. godišnjice genocida, a učesnici pješače putem kojim su Podrinjci u julu 1995. godine, bježeći od Mladićevih monstruma, spašavali svoje živote, piše Oslobodjenje.ba.

U herojskom Nezuku, mjestu gdje je u julu 1995. godine spas našlo nekoliko hiljada Podrinjaca, sinoć je upriličen i prigodan program. U okviru programa su izvedene ilahije i glumački performans, a prisutnima su se obratili brojni gosti.

„Mi mnogi nemamo šta više izgubiti, ali se trebamo boriti za budućnost djece, naših mladih. Za onu djecu koja dolaze na ovaj svijet i koja će doći. Ustvari da se njima ne ponovi genocid. A to samo može na istini, pravdi i pravednosti. Opet imamo nade za budućnost za državu BiH. Koliko god neko negirao BiH, koliko god uništavao, ja kad vidim ovu omladinu, ovu djecu, to je naša budućnost" kazala je u svom obraćanju Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke. 

Prisutnima se obratio  i Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice. Njegovo pojavljivanje u Nezuku je izazvalo veliko oduševljenje prisutnih.

„Ovo je dobro što svake godine sve veći broj omladine shvata šta je amanet tog puta, da se pokaže poštovanje svakoj paloj žrtvi, svakoj izgubljenoj kapi krvi. Da se oda počast tim ljudima. Meni je drago da se vidi dosta omladine, dosta djece. Ima i maloljetnih, koji nisu to zapamtili, ali kreću na taj put. Pokušat ću da dočaram ovom skupu kako je to bilo u proboju 1995. godine" kazao je Orić.

Inače, prisutnima u Nezuku su se obratili i Ismet Omerović, načelnik Sapne, Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijanog centra Potočari, Šemsudin Muminović, komandant 206. viteške brigade, Emir Suljagić, koordinator Koalicije 1. mart, doktor Zulfo Mujčinović...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije