Marko Vešović: To je smrtna presuda legendi o Karadžiću

Radiosarajevo.ba
Marko Vešović: To je smrtna presuda legendi o Karadžiću
Foto: Radiosarajevo.ba / Marko Vešović

Kad je otišao u Haag ja sam znao da je to smrtna presuda legendi o Radovanu Karadžiću, koju je teže ubiti nego čovjeka, kazao je Radiosarajevo.ba legendarni sarajevski pjesnik crnogorskog porijekla Marko Vešović.

Piše: Faruk Vele

On je u mladosti bio prijatelj sa prvim predsjednikom Republike srpske koji je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Ludaka će uvijek biti

Vešović i Karadžić su bili kumovi, a nakon agresije na BiH Marko je ubitačno kritizirao i demaskira politiku osnivača SDS-a i sva njegova nedjela.

"Kada je on otišao u Haag, ja sam rekao: "Ludaka će uvijek biti, ali to je smrt za legendu o Karadžiću koja bi nastavila da traje". Važno je naglasiti, 330.000 strana u Haagu ima obrazloženja, svih tih dokumenata.... To je važno. Kada tih 330 hiljada strana postoje i legenda o Karadžiću neće biti moguća. Iako Mile (Dodik) naziva po Karadžiću razne stvari. Osuđen je na vječitu robiju, postoji dokumentacija, pa bujrum ko hoće nek' izvoli... To je nešto što se ne može dovoditi u pitanje, ta dokumentacija", kazao je za naš portal ugledni romanopisac, esejist, književni kritičar i prevodilac.

"Mene on nikada nije pretjerano zanimao. Jedan engleski pjesnik kaže "Stvari predugo mišljenje, više se misliti ne daju". Meni se nije dalo misliti o Karadžiću o kome sam mislio 20 godina. Prema tome, jednostavno nije me zanimao Karadžić ni u kom pogledu. Ali mi je veoma važno bilo hoće li on biti osuđen za genocid ili neće", istakao je Vešović.

Prisjetio se Vešović riječi Bore Đukanovića koji je sa Karadžićem godinama radio.

"Ovo mi je rekao Boro i ja to upotrebljavam kao svoje vlastito mišljenje, jer je Boro radio sa Karadžićem godinama, ordinacija do ordinacije. On je znao o njemu sve. Boro je, nažalost, umro u međuvremenu. Rekao je ovako: "Ja mogu da umrem sutra, a Karadžić može da umre za 20 godina. Ja znam da ću umrijeti kao slobodan čovjek, a Karadžić će umrijeti u zatvoru i u tome je moja prednost", naveo je Vešović.

Mislio da je nadčovjek

Rat je, veli Vešović, protivan ljudskom razumu, ali nije ljudskoj prirodi. To se pokazalo i u slučaju Karadžića.

"To je što je radio Karadžić, vjerovatno je i on razumijevao da je to protivno ljudskom razumu, ali nije njegovoj prirodi. On se ponašao kao nadčovjek, koji odlučuje o životu drugih ljudi. Postoji u ljudskoj prirodi nešto što se protivi razumu, ali to mu ne smeta da postane takav čovjek", zaključio je Vešović.

Radovan Karadžić osuđen je danas na doživotnu kaznu zatvora. Karadžić je KRIV za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Konačna je ovo i pravosnažna presuda Haaškog tribunala koja je zločincu izrečena sedam godina nakon početka suđenja.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije