Sarajevo danas, 28 godina poslije: Tišina, suze i bol zbog 43 ubijenih Sarajlija

6
Radiosarajevo.ba
Sarajevo danas, 28 godina poslije: Tišina, suze i bol zbog 43 ubijenih Sarajlija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježena godišnjica masakra na Markalama

Danas se obilježava 28. godišnjica od masakra kod Gradske tržnice u Sarajevu.

Od granate ispaljene 28. augusta 1995. godine sa položaja snaga pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno je 43 civila na Gradskoj tržnici u Sarajevu, od čega troje djece, dok ih je lakše i teže ranjeno 84.

Od granate ispaljene 28. augusta 1995. godine sa položaja snaga pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno je 43 civila ispred Gradske tržnice, od čega troje djece, dok ih je lakše i teže ranjeno 84.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Počast su odali članovi porodice, prijatelji, poznanici, građanke i građani Sarajeva, i državni zvaničnici, među kojima je prisutan bio i Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Minobacačka granata ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu 1995., te su srpske vojne, policijske i paravojne formacije na današnji dan prije 28 godina počinile još jedan u nizu stravičnih zločina u ratu vođenom u BiH od 1992. do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u novembru 1995.

U masakru koji se dogodio na sjevernom ulazu u sarajevsku Gradsku tržnicu 28. augusta 1995. godine, pred sam kraj rata u BiH, smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Godišnjica masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijenih Sarajlija

Posted by Radio Sarajevo on Monday, August 28, 2023

Prisutni su odali počast ubijenim ispred Gradske tržnice, ali i svim poginulim u Bosni i Hercegovine koji su ugradili sebe u državnost Bosne i Hercegovine.

Na mjestu stradanja prisutni su položili cvijeće, a zvaničnici su održali govor kojim se sjećaju svih žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije