Marjanović ptužen za ratne zločine u Rogatici

Radiosarajevo.ba
Marjanović ptužen za ratne zločine u Rogatici

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zorana Marjanovića, rođenog 7.  marta 1968. u selu Babljak, općina Rogatica, nastanjenog u Rogatici, ranije osuđivanog, državljanina BiH, saopćeno je iz ovog tužilaštva. 
 
U optužnici se navodi da je Zoran Marjanović kao pripadnik Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske od juna do kraja 1992., za vrijeme napada policije i Vojske RS na područje općine Rogatica, sudjelovao u izvršenju teških oduzimanja fizičke slobode i prisilnog nestanka osoba, a što je suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava. 
 
Optuženi se tereti da je 19. juna 1992.  zajedno s nekoliko pripadnika Vojske RS-a, došao na lokalitet Marina Homora, odakle su prisilno odveli šest članova jedne bošnjačke porodice, te ih nakon toga odvezli u mjesto Borike, općina Rogatica, gdje su civila muškarca razdvojili od njegove supruge i djece, te ga nakon toga odveli na nepoznatu lokaciju, od kada mu se gubi svaki trag. 
 
Kako se navodi u optužnici, ostale članove porodice nepoznati pripadnici VRS-a su protivpravno zatvorili u prostorije Srednje škole "Veljko Vlahović" u Rogatici, gdje su ih držali zatočene određeno vrijeme, odakle su ih potom transportovali prema selu Mandurići, općina Olovo, prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH. 
 
Optuženi se tereti da je u sklopu širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv stanovništva, znajući za takav napad, kao saučesnik vršio progon stanovništva i izvršio teško oduzimanje fizičke slobode i prisilni nestanak osoba, što je suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, čime je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije