Marinković: Zabrinjavajući pad prirodnog priraštaja u RS

Radiosarajevo.ba
Marinković: Zabrinjavajući pad prirodnog priraštaja u RS


Demograf Draško Marinković ukazao je na to da, ukoliko se nastavi desetogodišnji negativni prirodni priraštaj, Republika Srpska do 2050. godine neće imati više od 800.000 stanovnika, javlja Fena.

U tom bh. entitetu trebalo je, kaže, znatno ranije uvesti aktivnije mjere populacione politike koje bi danas osigurale da porodice imaju najmanje troje djece, od kojih je barem jedno žensko.

"Svaka porodica trebala bi imati barem četvoro djece da bi bila poboljšana demografska slika RS", rekao je Marinković u izjavi novinarima u Banjoj Luci i potvrdio da se trenutno najviše rađaju prvorođena djeca, manji udio imaju drugorođena, dok je poražavajući broj trećerođene djece.

Međutim, upozorava, uskoro će biti problem roditeljima da se odluče i na prvo djete.

O demografskim kretanjima i populacionoj politici u lokalnoj samoupravi RS danas se razgovaralo na seminaru u Banjoj Luci, u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS te u sardanji s UNDP-om.

Ukazano je na potrebu razdvajanja pronatalitetnih od mjera socijalnog karaktera i na lokalnom nivou.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS-a Goran Trivić pojašnjava da je ovaj seminar namijenjen rukovodiocima i službenicima u jedinicama lokalne samouprave RS, koje se bave demografskim kretanjima i populacionom politikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije