Marinko Čavara: Odluka Dunovića je ishitrena, čeka se izjašnjenje kandidata o nacionalnoj pripadnost

Radiosarajevo.ba
Marinko Čavara: Odluka Dunovića je ishitrena, čeka se izjašnjenje kandidata o nacionalnoj pripadnost

Odluka potpredsjednika FBiH Milana Dunovića da povuče saglasnost na imenovanje Vlade Federacije BiH je ishitrena smatra predsjednik FBiH Marinko Čavara, javlja Anadolu Agency (AA).

"Pokazalo se da današanje imenovanje ima određene manjkavosti. Tražili su da imamo izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti kandidata što ja i moje kolege nismo bili u mogućnosti i mi nismo mogli nagađati ko je koje nacionalnosti po imenu i prezimenu", kazao je Čavara ističući kako je od stranaka zatražio da u pisanom obliku dostave izjašnjenja kandidata o nacionalnosti.

Na tome je, kako je istakao Čavara, od početka međustranačkih pregovora posebno insistirala Demokratska fronta (DF).

"Koliko sam vidio potpredsjednik Dunović je povukao svoju saglasnost i po meni je to ishitreno. Mislim da imamo još uvijek prostora da dobijemo od stranaka što prije izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti i da onda možemo potvrditi imenovanje. Ne mogu nagađati kako se ko izjašnjava po imenu i prezimenu", kazao je Čavara.

Dodao je kako očekuje pismeno izjašnjenje iz stranaka o kandidatima za mjesta ministara kako je i propisano Ustavom FBiH.

"Iz HDZ-a BIH imamo pet kandidata iz hrvatskog naroda. Od početka pregovora se kalkuliralo kako je to mjesto za SNSD. Mi smo rekli da to ne mora biti SNSD već da ćemo to mjesto ustupiti kandidatu iz srpskog naroda koji živi u FBiH. To smo i učinili", kazao je Čavara.

Dodao je kako u određenim stranakama "ne postoji stalnost u odlukama".

"Moramo da u ovoj teškoj situaciji ne dolijevamo još negativnije vijesti. Puno prostora postoji da u ponedjeljak ili najkasnije u utorak možemo pristupiti imenovanju Vlade FBiH", zaključio je Čavara.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je danas trebala biti potvrđena odluka o imenovanju Vlade FBiH nije održana jer je potpredsjednik FBiH Milan Dunović povukao saglasnost na izbor Vlade Federacije BiH čime je dovedeno u pitanje njeno imenovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije