Čavara: Kome je do konflikta neka ode na Baščaršiju i neka se tuče s kim hoće

A. D.
Čavara: Kome je do konflikta neka ode na Baščaršiju i neka se tuče s kim hoće
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZBiH) izjavio je kako se nada da neće doći u situaciju da odlučuje o ostavkama ministara iz SBB-a a što je nedavno najavio predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić.

"Nadam se da neću doći u situaciju da odlučujem o ostavkama, jer drugačija je situacija bila kada je DF izlazio iz koalicije. I tada sam ocijenjivao šta je interes za FBiH, za funkcioniranje institucija jer najvažnije je da institucije funkcioniraju i da se očuva demokratski poredak", izjavio je Čavara za Radiosarajevo.ba.

Predsjednik FBiH je rekao da ne može razumjeti političare koji svoj loš politički rejting pokušavaju popraviti čak i najavama rata.

"Čak se tako i na neki način pokušava istjerati partner iz vlasti, iako znamo da u ovoj situaciju teško možemo naći alternativu. Nadam se da će te retorike prestati, jer u ovoj situaciji, godinu pred izbore, ako se ovo nastavi, doći će do totalne blokade institucija, što ni u kom smislu ne smijemo dopustiti. Barem mi koji smo na pozicijama koji bi trebali tražiti rješenja", kazao je on.

Osvrćući se na posljednje izjave u kojima se spominjala riječ "rat" kazao je da ratnohuškaču retoriku treba staviti u stranu.

"Ko hoće da se time bavi neka to uradi sam, neka sam ratuje. Neka izađe na Baščaršiju pa neka se tuče s kim god hoće. Ne treba stvarati takvu situaciju u cijeloj državi u kojoj se previše krvi prolilo u kojoj je bilo žrtava", istaknuo je Čavara.

Dodao je da "svi trebamo doprinijeti boljem stanju i okrenuti se reformama i tražiti kompromise oko zakona i rješenja".

"U ovom ambijentu dobro išta funkcionira. Na svakom potezu se pokušava politički profitirati. To stvara lošu atmosferu", rekao je Čavara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije