Marin: Moguće najrigoroznije sindikalne mjere na Željeznicama RS-a

Fena
Marin: Moguće najrigoroznije sindikalne mjere na Željeznicama RS-a
Arhiv / Ilustracija
Sindikalni predstavnici Željeznica RS-a danas su, nakon jednosatnog štrajka upozorenja u ovom javnom preduzeću, zaprijetili novim mjerama za zaštitu radničkih prava.

Istakli su da se ništa nije popravilo o pitanju materijalnog položaja radnika, osim što je još veći broj naknada koje kasne, dok iz uprave tvrde da novaca nema.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin najavio je da će u narednim danima predstavnici svih šest sindikata Željeznica RS-a odlučiti o daljim koracima, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor s menadžmentom.

Uvjerava da je situacija alarmantna i "da će vjerovatno morati ići na najrigoroznije sindikalne mjere, o kojima će se, kaže, tek čuti".

"Tražimo samo redovnu isplatu, ali od naše najave štrajka upozorenja nismo imali razgovore s nadležnim. Izgleda da uopšte nisu zainteresovani za ovu priču" dodao je Marin.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković upozorio je da se zaposlenim duguju naknade za šest toplih obroka i 11 nadoknada za prijevoz, a izrazio je bojazan za sudbinu najavljenog viška radnika po osnovu nove sistematizacije o čijim detaljima sindikat, kako kaže, nije upoznat. 

I nakon današnjeg štrajka upozorenja istakao je da i dalje traže utvrđivanje odgovornosti uprave "Željeznica" za sve štetne ugovore u tom javnom preduzeću koje kontinuirano posluje s gubicima. 

U sindikatima Željeznica RS-a su ogorčeni izjavom ministra saobraćaja i veza RS-a Neđe Trninića da se „plaća u tom preduzeću mora zaraditi“ te mu poručuju da se „to odnosi i na zaposlene u Vladi RS-a“.

Glasnogovornica "Željeznica RS" Nada Stevanović rekla je da plaće, i ostala materijalna primanja uprava isplaćuje u skladu s dinamikom raspoloživih sredstava i prilivom sredstava na račune, ističući da je zadnja zarada isplaćena za april. 

"I isplata ostalih materijalnih davanja zavisi od priliva sredstava. Naravno da bi bilo dobro da rada ima više, ali ih nema i toga su svjesni i radnici", dodala je.

U prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je 4.500.000 KM manje sredstava od prijevoza u odnosu na isti period lani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije