Marić: Zakon o konverziji kredita iz CHF u KM protuustavan

Fena
Marić: Zakon o konverziji kredita iz CHF u KM protuustavan
U parlamentarnoj proceduri u Federaciji BiH već duže vremena nalazi se Prijedlog zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u CHF u KM.

Istovremeno, Addiko Bank,  koja je naslijedila „CHF portfelj“, aktivno radi na dobrovoljnoj konverziji, te je do sada riješila više od 90 posto CHF kredita. Prema nedavno prezentiranim podacima, trenutno Addiko bank Sarajevo ima još 777 aktivnih CHF kredita.

Istaknuti pravni stručnjak, advokat Branko Marić kaže da mu je nejasno što se ovakva vrsta zakona uopće stavlja na dnevni red parlamenta.

"On je, čini se, rezultat  određenih populističkih nastojanja pojedinih  poslanika, ali je potpuno jasno da je takav zakon protivustavan. Svaka promjena pravnih odnosa koji su zasnovani u nekom prethodnom vremenu, jednostavno po Ustavu nije moguća. I jedna i druga strana su ravnopravne. I jedna i druga strana su pristupile zaključenju određenog ugovora. Ne može se sada, nakon proteka toliko godina,  sat vraćati unazad i na drugačiji način rješavati nešto što je dogovoreno prije dugog niza godina. Jednostavno kada bi se zakoni donosili na takav način, to bi izazvalo haos u kompletnom pravnom sistemu", ističe Marić. 

Vrhovni sud FBiH 2016. godine dao je obavezujeće mišljenje po kojem su krediti s valutnom klauzulom ocijenjeni kao dopušteni. Vrhovni sud RS je krajem maja 2017. godine  presudom također potvrdio zakonitost valutne klauzule. Marić naglašava kako je to sasvim očekivan stav, te da je valutna klauzula dozvoljena po našem zakonu. 

"Dozvoljena je u svim modernim pravima. To je izričito potvrđeno od naših vrhovnih sudova i ne vidim šta bi se uopće moglo razmatrati vezano za valutnu klauzulu. Jednostavno, ona je dozvoljena i sada, ako neko, radi rješavanja nekog konkretnog problema, hoće da promijeni kompletan  pravni sistem, onda je to jedan totalni nonsens", naglašava Marić.

 Federalna vlada nedavno je upozorila kako ovakav zakon može dovesti u opasnost budžet FBiH koji bi potencijalno bio izložen tužbama za naknadu štete. Marić također dijeli ovaj stav i kaže da je to upravo ono što neposredno prijeti. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije