Manji izvoz, veće cijene

Radiosarajevo.ba
Manji izvoz, veće cijene


Povećane cijene goriva u BiH zbog početka naplate dodatne takse ne bi trebalo da dovedu do poskupljenja hrane, kaže ministar trgovine Federacije BiH Desnica Radivojević.

Ministar Radivojević najavljuje reakciju ministarstva ukoliko dodje do većeg poremećaja cijena na tržištu.

"S obzirom na primjenu Zakona o akcizama, sigurno će dosta firmi na bazi tog zakona povisiti i cijene. Očekivao sam da nafta i naftni proizvodi ne poskupe u tom odnosu od 10 feninga, jer sam imao razgovore sa 'naftašima' i ranije, i rečeno mi je da će imati veće razumijevanje.

„Međutim, jedva su dočekali i povisili cijene u omjeru akcize“, kazao je Desnica za Nezavisne novine.

Ukoliko bude većih poremećaja, Radivojević kaže da će biti korišten Zakon o kontroli cijena, te da federalna Vlada mora viditi takvu politiku da se ne dodje u situaciju da najugroženiji stanovnici ne mogu sebi priuštiti osnovne životne namirnice.

Ministar Radivojević podsjetio je na projekat otvaranja prodavnica za siromašne. Kazao je da su razgovarali sa nekoliko privatnih firmi u Federaciji, ali da povratne infromacije nema.

"Ali, uprkos svemu tome, još nismo odustali, kazao je federalni ministar trgovine Desnica Radivojević.

Potrošači se ne bune zbog poskupljenja kafe i cigareta jer su svjesni da je to luksuz, kaže Mensud Lakota iz Udruženja za zaštitu potrošača BiH.

„Problem je u mogućem poskupljenju osnovnih životnih namirnica“, tvrdi Lakota.

Upozorio je da će početak primjene Zakona o zaštiti domaće proizvodnje izazvati poremećaje na tržištu, jer će proizvodi iz Srbije i Hrvatske poskupjeti.

„To bi moglo dovesti do 'tihog' podizanja cijena domaćih proizvoda“, upozorio je Lakota.

Miistar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković smatra da će primjenom pomenutog zakona uvozni proizvodi, zbog carinskih nameta, poskupjeti izmedju 30 i 70 odsto.

"S druge strane, BiH nema kapacitete da može nadomjestiti sve proizvode koje uvozimo iz Srbije i Hrvatske, tako da će najveći udar novim poskupljanjem biti na potrošače“, kaže ministar Gluhaković.

Predsjednik Udruženja trgovaca BiH, Petar Milanović kaže da novi Zakon o akcizama nije donio veće probleme trgovcima.

„Veći problem je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji će uništiti izvoz, jer su Srbija i Hrvatska bile najveći izvozni partneri Bosne i Hercegovine", kaže Milanović.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kemal Čaušević kazao je da prvog dana primjene Zakona o akcizama nisu zabilježeni problemi, osim negodovanja trgovaca zbog prisustva inspektora u prodavnicama.

srna/radiosarajevo.ba

Vezano:
Jean Materne: Zaštita potrošača u EU i BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije