Osvrt na Vulina / Mandra: Granice Bosne i Hercegovine se neće pomjeriti niti milimetar

19. 04. 2021. u 13:12:00 Fena

Shares: 1067

Poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o rješavanju srpskog nacionalnog pitanja kroz ujedinjenje svih Srba u jednu državu i podrška ideji pripajanja bh. entiteta RS Srbiji pokazatelj su stvarnog odnosa zvaničnog Beograda prema teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, smatra zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra, piše Fena.

U izjavi za javnost Mandra navodi da se s obzirom na učestalost ovakvih prijetnji i izostanak osuda, stiče nepogrešiv dojam da je Vulin trbuhozborac Aleksandra Vučića i reprezent stvarne politike Srbije prema Bosni i Hercegovini.

Granice Bosne i Hercegovine se neće pomjeriti niti milimetar, bez obzira na to koliko se Vulinu sviđala ideja o njihovom prekrajanju. Upravo zbog njega i njemu sličnih zagovaratelja velikodržavnih ideja koji maštaju o okupljanju svih Srba u jednoj državi su danas milioni Srba rasuti po cijelom svijetu, a hiljade njih svakodnevno trbuhom za kruhom odlazi u treće zemlje. Takva politika koju danas zastupa Vulin mnogo je bliža okupljanju svih Srba u Njemačkoj, Austriji, SAD-u ili kod tetke u Kanadi nego u zamišljenim okvirima neke velikodržavne tvorevine koju su nekad nazivali „velikom Srbijom“, a danas „srpskim svijetom“, ističe Mandra.

Posljednji pokušaj Vulinovih istomišljenika da riješe srpsko nacionalno pitanje nauštrb Bosne i Hercegovine, dodaje, neslavno je okončan, uz više od 100.000 mrtvih, milione raseljenih i višegodišnje zatvorske kazne idejnim tvorcima te ideje i onima koji su je pokušali sprovesti u djelo.

„Ako im to nije pošlo za rukom 90-ih, kada su na svojoj strani imali vojnu i logističku nadmoć, onda sigurno neće ni danas ni u budućnosti. Zato preporučujem i Vulinu i svima onima koji se zanose sličnim idejama da odustanu od njih jer je takva politika mnogo opasnija po Srbiju i srpski narod nego po Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet“, poručuje Mandra.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (14)