Mandat stranih sudija i tužilaca treba produžiti

Radiosarajevo.ba
Mandat stranih sudija i tužilaca treba produžiti

Foto: Reuters

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Valentin Inzko i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz razgovarali su danas u Sarajevu o saradnji BiH s Haškim sudom, prenosi Fena.

Oni su tokom sastanka izrazili zabrinutost što se pitanja o kojima se razgovaralo na njihovom zadnjem sastanku tek trebaju rješavati.

Inzko i Brammertz su konstatirali da su Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi, da je Parlament BiH odbio zakonsku regulativu kojom se produžavaju mandati međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu BiH, što je od suštinskog značaja za BiH kako bi mogla efektivno rješavati slučajeve visokog profila, te da je ratni zločinac Radovan Stanković još uvijek u bijegu i niko nije odgovarao za njegov bijeg iz zatvora u Foči.

Ohrabren rezultatima Posebnog odjela za ratne zločine u okviru Suda BiH i Tužilaštva BiH, glavni tužilac Brammertz je izrazio razočarenje činjenicom da mandati međunarodnih sudija i tužilaca nisu produženi.

Kako je saopćeno iz OHR-a, naglasio je da je produženje njihovih mandata u interesu borbe protiv nekažnjavanja i pružanja podrške međunarodnoj pravdi.

Konstatirajući početak suđenja Radovanu Karadžiću ove sedmice, visoki predstavnik / specijalni predstavnik EU-a je rekao da je "nemoguće izgraditi zdravo demokratsko društvo bez pravde".

Dodao je da "sve dok politički lideri tretiraju osuđene ratne zločince kao ratne heroje sudovi ostaju jedino sredstvo iznošenja na vidjelo istine o tome šta se dogodilo u BiH".

"Važno je da je suđenje započelo i da se Radovan Karadžić napokon nalazi pred licem pravde. Fokus sada mora biti na počinjenim zločinima i na žrtvama čiji interesi moraju biti podržani", rekao je Inzko.

On je ponovio da je puna saradnja BiH s Haškim tribunalom prioritet za njegov ured i da je bude li potrebno, spreman upotrijebiti sve ovlasti ureda kako bi to i osigurao, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije