'Mama, ubio sam župnika!'

Radiosarajevo.ba
'Mama, ubio sam župnika!'


Mirjana Dujmović, majka jednog od maloljetnika koji su ubili svećenika Milu Ivančića znala je za kriminalno djelo svog sina.

Mirjana je od prvog trenutka znala da je njen sin M. Dujmović ubica, od trenutka kada joj je krvav u petak oko 21 sat ušao u kuću i rekao: "Mama, ubio sam župnika!"

"Bila sam s djetetom, eto je kraj mene, 11 godina ima. Očistile smo crkvu, pa krenule preko puta u župni stan. Bilo je to u subotu tačno u 14.15. Prvo sam pozvonila na portafon, a kako se nije javljao, uzela sam ključ koji mi je dao dan prije i otključala vrata. Vidjela sam ga čim sam ih otvorila. I moje dijete takođe. Ležao je na lijevom boku, leđima okrenut prema vratima, na podu je bilo jako puno krvi, vidjela sam da mu je i glava bila sva krvava", ispričala je Mirjana Dujmović ekipi Jutarnjeg Lista.

Ona je sve htjela zataškati, iste je večeri oprala njegovu krvavu odjeću, a sutradan oko 14.15 otključala župnikova vrata znajući na što će naići. Povela je i svoju 11-ogodišnju djevojčicu, valjda da iznenađenje i šok viđenim budu još jači. Jedno dijete danas joj je u pritvoru, a drugo u teškom šoku, piše Jutarnji.

Da je majka znala sve potvrdio je ministar policije Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić.

"Majka je u tom trenutku postupila kao majka. Znala je sve. Htjela ga je zaštititi. Oni su zajedno prali majicu poprskanu krvlju, rublje, ali nisu znali da se krv ne može oprati. Pod UV zrakama smo vidjeli tragove", rekao je.

Šef policije Smlatić rekonstruisao zločin
"Sin čistačice u dva navrata je oteo novac svešteniku; sada je u pomoć pozvao drugu dvojicu. Pričekali su da uđe u kuću, a potom mu je mali pozvonio i progovorio na portafon. Župnik je prepoznao glas i otvorio vrata. Nisu bili maskirani, nije im bilo važno jer su ga došli likvidirati. Počeli su ga udarati, on se pokušao odbraniti koliko je mogao. U tom trenutku su se preplašili umirućeg čovjeka, krvi, njegova urlikanja, pa su pobjegli. Potom su se htjeli vratiti po novac, ali su u strahu odustali. Vidjeli su ih neki mještani", zaključuje policajac Smlatić.

"Nakon što smo utvrdili da se radi o nasilnoj smrti, pokrenuli smo kriminalističku istragu. Bio je to zločin u kome je ispoljeno ekstremno nasilje. U toku 72 sata od prve informacije o ubistvu otkrili smo i identificirali izvršioce ovog krivičnog djela", kazao na pres konferenciji zamjenik glavnog tužioca USK Husein Huzeirović.

Marijan Šimić, v. d. policijskog komesara, koji je vodio operativni dio istrage, sumnjao je da je u pitanju zadesna smrt don Mile Ivančića, koji je, navodno, pao sa stepenica zbog visokog šećera, piše Dnevni Avaz.

"Dan prije su zločin isplanirali, sutradan ga izveli, a kad su bacili sredstva izvršenja, između ostalog i nož kojim su zaklali svećenika, pokušali su naknadno ukloniti tragove", rekao je v. d. policijskog komesara USK.

Fra Božidar Blažević, sociolog i teolog je napomenuo da su brojni katolički svećenici širom BiH nakon ovog brutalnog zločina počeli dodatno osiguravati župne urede i crkve sigurnosnim bravama i videonadzorima. On je zahvalio Islamskoj zajednici BiH, Pravoslavnoj crkvi, medijima i mnoštvu dobrih ljudi svih nacija i vjera koji su zvali i davali podršku.

Uhapšeni srednjoškolci su privedeni u Tužilaštvo USK, gdje ih je preuzela tužiteljica iz Odjela za maloljetnike, nakon čega su upućeni sudiji za maloljetnike Kantonalnog suda u Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije