Maloljetni nasilnik smješten na Dječiju psihijatriju

Radiosarajevo.ba
Maloljetni nasilnik smješten na Dječiju psihijatriju


Četrnaestogodišnji A.D. iz Zvornika, koji je brutalno pretukao godinu dana mlađu djevojčicu A.B. iz mjesta Glumine, smješten je na Dječju psihijatrijsku kliniku u Banjaluci, javljaju Nezavisne.

Maloljetnik brutalno pretukao djevojčicu

Čitav slučaj je otkriven nakon što su roditelji pretučene djevojčice u utorak oko 22.30 prijavili policiji da im se kćerka nije vratila iz škole. Pola sata nakon prijave djevojčica je pronađena onesviješćena u potoku u naselju Zlatne Vode, kroz koje inače prolazi na povratku kući.

Policija je privela maloljetnika i saslušala ga u prisustvu socijalnog radnika i roditelja i odlučeno je da nasilni tinejdžer bude smješten na Dječju kliniku za psihijatriju.

Zvorničanin je djevojčicu pretukao tupim predmetom i nanio joj teške povrede glave i mozga. Ona je trenutno smještena na Kliniku za neurohirurgiju Kliničkog centra u Tuzli.

Izvor Nezavisnih blizak istrazi potvrdio je juče da Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku RS štiti nasilnog maloljetnika od strožih kazni za izvršeno krivično djelo.

Naime, pomenuti zakon osumnjičenog svrstava u mlađe maloljetnike s obzirom na to da nije navršio 16 godina.

Ovim zakonom za mlađe maloljetnike predviđene su isključivo vaspitne preporuke, među kojima su izvinjenje oštećenom, nadoknada štete, redovno pohađanje škole, rad u humanitarnim organizacijama ili grupni rad u specijalizovanim savjetovalištima.

Motiv brutalnog premlaćivanja djevojčice zasada nije poznat.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije