Maloljetne učenice iz Bijeljine slale lažne dojave o bombama

Radiosarajevo.ba
Maloljetne učenice iz Bijeljine slale lažne dojave o bombama

Policija u Bijeljini identifikovala je maloljetne učenice koje su izvršile lažne dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u školskim objektima. Dvije maloljetne učenice su 20. i 22. novembra putem mobilnog telefona uputile pozive u Policijsku stanicu u Bijeljini da su postavljene ekspozivne naprave u školske ustanove.

Naime, 20. novembra u 17.12 sati prijavljeno je da je u Gimnaziji u Bijeljini postavljena bomba. Izvršenim provjerama na mjesta događaja utvrđeno je da se radi o lažnoj prijavi. Radom na terenu policijski službenici pronašli su i izuzeli mobilni telefon sa kojeg je upućen telefonski poziv. Također, identifikovana je i osoba koja je uputila lažnu dojavu, a radi se o učenici IX razreda Osnovne škole '' Vuk Karadžić'' u Bijeljini, piše Fena.

Iz ovog centra apeliraju na sve školske subjekte i sve zaposlene u školskim ustanovama, kao i na roditelje/staratelje, da skrenu pažnju učenicima da je lažna prijava krivično djelo i da će za to snositi krivičnu sankciju predviđenu zakonom. 

Dva dana kasnije, policiji u Bijeljini oko 13.32 sati je prijavljeno da je postavljena bomba u Osnovnu školu ''Vuk Karadžić'', a pregledom je utvrđeno da se radi o lažnoj dojavi. Operativnim radom je utvrđeno da je telefonski poziv uputila maloljetna učenica I razreda Poljoprivredne škole u Bijeljini.  Radnici Sektora kriminalističke policije CJB Bijeljina pronašli su i izuzeli mobilni aparat s kojeg je upućena lažna dojava o podmetanju bombe u navedenu školu.

Maloljetne učenice su u potpunosti priznale izvršenje krivičnih djela. S obzirom na to da se radi o maloljetnim osobama, prema njima će biti preduzete mjere i radnje u skladu sa Zakonom o postupanju s maloljetnicima u krivičnom postupku. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina, kao i Centar za socijalni rad Bijeljina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije