Male šanse za dostavu novca od MMF-a

Radiosarajevo.ba
Male šanse za dostavu novca od MMF-a

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena je delegatska rasprava o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta, predloženog iz Vlade FBiH.

U skladu s rebalansom predložene su izmjene pratećeg akta, Zakona o izvršenju budžeta. 

Rebalans je 26. jula usvojio Predstavnički dom, a stupit će na snagu ako to danas učini i Dom naroda.

U današnjem uvodnom obraćanju delegatima Doma naroda, federalni premijer Nermin Nikšić ponovio je detalje koje je naveo i poslanicima Predstavničkog doma da rebalansom nisu predviđene velike promjene u aktuelnom budžetu i da 
će se to desiti kad se steknu uvjeti za njegovo potpuno usklađivanje s programskim planovima aktuelne vlade.

Finansiranje razvoja planira se kroz vanbudžetske fondove, a budžet je i nakon rebalansa, u osnovi zadržao jaku socijalnu dimenziju, rekao je Nikšić, što je nakon njega potvrdio i ministar finansija Ante Krajina u obraćanju delegatima.

Poma premijerovim  navodima,  veoma su male šanse za daljnju dostavu novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pa je planirano da ovogodišnji budžetski deficit (ministar Krajina tu operacionalizira iznosom od oko 148 miliona) bude pokriven izdavanjem - najkasnije početkom oktobra - trezorskih zapisa kao dužničkih vrijednosnih papira u iznosu od 90 miliona KM.

Planirano je zatim da deficit bude pokriven od dijela očekivanih 240 miliona KM na osnovu ovogodišnjeg boljeg poslovanja javnih preduzeća, kao i s 57,8 miliona KM od Evropske komisije. (Ministar Krajina tvrdi da je ovaj novac od Evropske komsije uvjetovan  donošenjem globalnog okvira fiskalne bilance na nivou BiH
za period 2012. - 2014. godina).

Također se bilježi blagi porast prihoda od PDV-a, što je, prema izlaganju premijera Nikšića, svojevrsni pokazatelj da recesija polako odlazi i na šta se također računa kod pokrivanja budžetskog deficita.

Premijer je rezimirao da je budžetski rebalans planiran na osnovu realnih mogućnosti i pokazatelja te da će njime sigurno biti nezadovoljni mnogi, a naročito kantoni koji su inače finansijski teško održivi.

Ministar Ante Krajina je potom izjavio da su zahtjevi korisnika, prilikom planiranja rebalansa, ukupno bili veći za 300 miliona KM od mogučnosti budžeta.

Krajina je potvrdio da plaće budžetskih korisnika nisu zahvaćene rebalansom te da su umanjenja izvršena na ukupno 105 budžetskih pozicija, počevši od tekuće rezerve, putnih troškova, dnevnica i drugih izdataka.

Ako Dom naroda odobri danas Vladi predloženi rebalans, nova ukupna budžetska cifra bit će 1.735.797.000 KM na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.

To je za 36,5 miliona KM ili za 2,15 posto više u odnosu na sadašnji budžet.

Najznačajnije izmjene, u pogledu umanjenja, najavljene su rebalansom u stavkama naknada troškova zaposlenih (2,4 miliona KM), izdataka za materijal i usluge (0,8 miliona KM) i nabavku stalnih sredstava (dva miliona KM).

Na taj način je omogućeno povećanje tekućih transfera u ukupnom iznosu od 48,2 miliona KM, od čega je najveći dio za naknade boračkim kategorijama.

U skladu s ranijim zaključcima Parlamenta FBiH, kojima je naloženo Vladi FBiH da se svim boračkim kategorijama osiguraju redovne isplate i prinadležnosti bez umanjenja, planirano je za 34,55 miliona KM povećanje po osnovu invalidnina, a 2,9 miliona KM po osnovu implementacije Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja te dva miliona KM za sufinansiranje Fondacije za održivi razvoj OdRaz.

Također je za 14 miliona KM povećan transfer za osobe s invaliditetom - neratni invalidi po osnovu isplate duga po zakonu koji je važio do 11. marta 2009. godine, dok je u okviru tekućih transfera drugim nivoima dodato 13,6 miliona KM za Zavod zdravstvenog osiguranja po osnovu pokrića gubitka Fonda solidarnosti i dva miliona KM za Fond PIO po osnovu povećanja minimalnih penzija.

Za programe podrške razvoja regije Srebrenica (što nije učinjeno u aktuelnom budžetu za 2011. godinu), a na osnovu opredjeljenja Vlade FBiH da sufinansira održivi povratak na ovom području, planirana su tri miliona KM.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije