'Mala vjerovatnoća da će EU ukinuti bezvizni režim za BiH'

Radiosarajevo.ba
'Mala vjerovatnoća da će EU ukinuti bezvizni režim za BiH'

U ovom trenutku je mala vjerovatnoća za suspenziju bezviznog režima sa zemljama Šengenskog sporazuma, ocijenio je u razgovoru za Fenu ekspert sa Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu doc. dr Mirza Smajić.

Smajić smatra da usvajanje mehanizma za ponovno uvođenje viza u Evropskom parlamentu znači da se mogu privremeno uvesti vize zemljama iz kojih se utvrdi veći priliv lažnih azilanata, ali to ne znači automatski povratak viznog režima, već samo mogućnost da pojedine članice Šengenskog sporazuma mogu pokrenuti proceduru za vraćanje viznog režima pojedinim državama.

“Uvjeren sam da ne bi trebalo doći do uspostave ponovnog viznog režima, konkretno za nosioce bh. putovnice. Ako dođe do upotrebe mehanizma, onda se šalje vrlo loša poruka svim zemljama zapadnog Balkana koje su u procesu pristupanja Uniji”, kazao je dr Mirza Smajić.

“U suštini, to znači da jedna ili više zemlja članica Šengenskog sporazuma, ako zabilježi povećan broj lažnih azilanata pokreće prijedlog za vraćanje viznog režima prema Evropskoj komisiji. U takvom slučaju, Evropska komisija će naložiti da se uradi stručna ekspertiza na terenu koja će utvrditi stvarno stanje i onda prijedlog odluke uputiti zemljama članicama na usvajanje. Tek nakon toga se donosi konačna odluka”, navodi dr Smajić.

Ipak, smatra da je u ovom momentu mala vjerovatnoća da će doći do pokretanja ovakvog mehanizma, jer je došlo do drastičnog smanjenja broja lažnih azilanata sa zapadnog Balkana, ali i jer ne postoji jedinstven stav i mišljene svih relevantnih institucija EU (Komisije, Parlamenta) po ovom pitanju:

“Želim dodati, a pozivajući se na izjavu Jelka Kacina, da bi ovaj mehanizam bio na snazi do 2016. od kada članice ne bi imale više pravo da uvedu ograničenja na Šengenski sporazum. Što se konkretno tiče lažnih azilanata iz BiH, mišljenja sam da je u proteklih šest mjeseci došlo do radikalnog smanjenja, kao i da je država BiH uložila mnoge napore da spriječi zloupotrebu bezviznog režima, a što se vidi kroz uspostavu jedinstvene elektronske baze za razmjenu podataka kao jedinog preostalog zadatka iz Mape puta.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije