Maktoufu odobreno ponavljanje postupka

Radiosarajevo.ba
Maktoufu odobreno ponavljanje postupka

Sud BiH je prihvatio zahtjev kojim se Abduladhimu Maktoufu, osuđenom za ratni zločin, omogućuje ponavljanje sudskog postupka.

Odluka je donesena nakon što je Evropski sud za ljudska prava u julu ove godine utvrdio da je Sud BiH pogrešno primijenio Krivični zakon (KZ) BiH iz 2003. na suđenjima Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću, javio je BIRN – Justice Report.

Maktouf je osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u zločinima nad civilima počinjenim u oktobru 1993. na području općine Travnik. Prema presudi, Maktouf je pomogao nezakonito hapšenje, zatvaranje i otmicu pet civila hrvatske nacionalnosti. 

“Imajući u vidu da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio kršenje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava prema osuđenom Abduladhimu Maktoufu, s obzirom da su se u postupku protiv optuženog umjesto kaznenih odredaba KZ-a BiH iz 2003. trebale primijeniti kaznene odredbe KZ-a SFRJ, ispunjeni su uslovi za ponavljanje postupka”, stoji u saopćenju Suda BiH.

Sud BiH je u svojoj odluci naredio da se održi novo suđenje. Rok za žalbu na ovu odluku je tri dana. Maktouf, koji je 2006. godine pravosnažno osuđen, nakon izvršenja kazne napustio je Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije