Maksimalna subvencija za struju 5.5 maraka

Radiosarajevo.ba
Maksimalna subvencija za struju 5.5 maraka


Kada je struja poskupljivala za 15 posto (kasnije će se ispostaviti za 30 %, jer se procenat odjednom, u po ljeta, odnosio na zimsku tarifu), premijer Federacije Nermin Nikšić subvencije penzionerima i siromašnima predstavio je kao dobar način ublažavanja udara poskupljenja.

Na današnjoj sjednici Vlade u Sarajevu, kojom premijer nije predsjedavao nego njegov zamjenik Desnica Radivojević, konačno je i donešena Odluka o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima i stimulaciji energetske efikasnosti.

Odlukom su obuhvaćeni penzioneri s najnižom penzijom koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u Federaciji BiH, te korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH.

Osnovni kriterij za subvenciju je potrošnja električne energije, koja mora biti  ispod prosječne (ispod 268 kWh mjesečno kod Elektroprivrede BiH, odnosno ispod 348 kWh mjesečno kod Elektroprivrede HZHB).

Pravo na subvenciju kupac će moći ostvariti na samo jednom mjernom mjestu, a iskazivat će se na računima za utrošenu električnu energiju, počevši od računa koji će se izdavati od 1. 8. 2011. godine i primjenjuje se do 31. 12.  2012. godine, ili do roka kojeg Vlada FBiH naknadno odredi.

Iznos subvencije biće iskazan na računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno može iznositi 5,50 KM kod Elektroprivrede BiH, odnosno 7,00 KM za Elektroprivredu HZHB,  u zavisnosti od utroška struje u obračunskom periodu.

Razlika sredstava po novom obračunu obezbijedit će se iz ostvarene dobiti dvije elektroprivrede iz dijela dobiti koji pripada Vladi FBiH, saopšteno je nakon današnje sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije