Makedonija od BiH traži novu istragu

Radiosarajevo.ba
Makedonija od BiH traži novu istragu

Vlada Makedonije zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu o smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći 26. februara 2004. u blizini Mostara.

Osam godina od pogibije Borisa Trajkovskog

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što je advokat Ignat Pančevski iznio šokantnu tvrdnju da su putnici brutalno likvidirani. Kako piše danas (1. marta) "Dnevni avaz", za slučaj se navode oprečne tvrdnje: zvanična istraga je zaključila da je riječ o grešci pilota, ali postoji i verzija da je avion namjerno krivo navođen.


Pančevski, pak, tvrdi da je avion oboren projektilom, a da su preživjeli putnici potom likvidirani.

Trajkovski i saradnici brutalno likvidirani

Vlada Makedonije je donijela zaključak da izvještaj o nesreći, u kojoj su poginuli Trajkovski, prateća delegacija i piloti aviona, s novim činjenicama i dokazima treba dostaviti Tužilaštvu Republike Makedonije.  U Vladinom saopćenju navodi se da je odluka donesena i da je usvojena informacija nakon razmatranja izvještaja o istrazi o nesreći.

Vlada je zaključila da izvještaj treba podnijeti i Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, sa zahtjevom da istragu ponovo otvori zemlja koja ju je i vodila. Predsjednik Komisije, koja je svojevremeno istraživala ovu nesreću, Salko Begić kazao je za ovaj dnevni list da postoji mogućnost nove istrage, prenijela je Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije