Majski snijeg nanio štetu bh. voćnjacima

Radiosarajevo.ba
Majski snijeg nanio štetu bh. voćnjacima


Snijeg koji od sinoć, 13. maja, ne prestaje padati u dijelovima Bosne do jutros u 8 sati bio je 12 centimetara visine na Bjelašnici, devet u Sarajevu, osam na Kupresu i Ivan Sedlu, i četiri na Sokocu.

A, kako u ravničarskim dijelovima naše zemlje od jučer pada samo kiša, štete u poljoprivredi ograničene su, usljed lomljenja grana i izvaljivanja stabala (velika je šteta i na drveću diljem Sarajeva) na voćarstvo.

Štete u modernim voćnjacima

Naime, kako je za portal Radio Sarajevo izjavio Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo, velike su štete „u ovim, 'modernim' voćnjacima gdje stabla nemaju dobre oslonce“. O 'cijeni' koju je ovogodišnji, majski snijeg nanio voćarstvu, još je rano govoriti.

„Što se tiče povrtartskih kultura, do šteta bi moglo doći ako večeras bude vedrije, a temperatura padne ispod nule. Sam po sebi snijeg ne bi trebao da izazove neke veće štete“, dodao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, što se tiče ratarskih usjeva, kao što su pšenica ili kukuruz - koji je tek zasijan i niče – također ne bi trebalo da bude štete, osim ako ne bude – kad je riječ o kukuruzu – smrzavanja.

Stabilizacija sredinom sedmice

Govoreći o pšenici, Jeleč nam kaže da ne treba očekivati štetu, pogotovo jer u područjima gdje se najviše siju ove ratarske kulture, nije bilo snijega. Tamo je padala kiša koja je bila potrebna zemlji nakon toplog i relativno sušnog perioda, te poslije 2011. u kojoj nije bilo dovoljno oborina.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, sredinom sedmice postepeno će doći do stabilizacije i proljepšanja. Jutra će i dalje biti dosta svježija, dok bi tokom dana, uz više sunca i temperature trebale porasti i svojim maksimalnim vrijednostima približiti se 30. podioku na termometru.

Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo istovremeno je danas uputio poziv građanstvu, pravnim osobama i privrednim subjektima za skidanje snijega s voćki i drugog rastinja.

Štab poziva sve koji su  u mogućnosti da se maksimalno angažiraju na uklanjanju snijega s grana voćki, drveća i drugog rastinja da bi bilo spriječeno lomljenje grana, a tim i ublažene eventualne štete nastale iznenadnim padanjem snijega, saopćeno je iz Štaba Civilne zaštite KS-a.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije