Majke Srebrenice: Zašto se oslobađaju ratni zločinci?

Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice: Zašto se oslobađaju ratni zločinci?

Udruženje građana Žene Srebrenice organiziralo je u Tuzli danas, kao i svakog 11. u mjesecu, mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici. 

Članica Predsjedništva ovog udruženja Duda Begović izrazila je ogorčenje na pravosuđe u BiH zbog oslobađanja ratnih zločinaca, smanjivanja kazni za ratne zločine te sporog otkrivanja masovnih grobnica. 

"Ogorčeni smo na ovo šta pravosuđe u BiH radi. Zašto se oslobađaju ratni zločinci? Zašto se smanjuju kazne za ratne zločince? Možemo da zamislimo kakva će nam biti budućnost", izjavila je za Fenu Begović. 

Potvrdila je da 25. novembra u Sarajevo dolazi predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron, kojem će žene Srebrenice iznijeti svoje probleme i čuti njegovo mišljenje. 

Na današnje mirne proteste u Tuzli došle su i žene iz srbijanske mirovne udruge Žene u crnom iz Beograda, Kruševca i Leskovca da bi podržale žene Srebrenice. 

"Imamo potrebu da iskažemo po ko zna koji put podršku ženama Srebrenice u njihovoj hrabroj borbi za pravedan mir. Radimo sa ženama Srebrenice i brinemo se jedna o drugoj tako što pokazujemo da je dobro zajedno graditi mir uprkos preprekama, zabranama, teškoćama, izvan etničkih, rasnih, vjerskih, nacionalnih i državnih granica - ustvrdila je aktivistkinja i koordinatorica Žena u crnom iz Beograda Staša Zajević. 

Poručila je da nisu samo žene iz Beograda te koje daju podršku Srebreničankama, nego da ih ima  i iz drugih gradova Srbije. 

"Učestvujemo u svim ovim akcijama i želimo da podržimo borbu žena Srebrenice da se ne zaboravi i da se pronađu njihovi nestali. Ima nas koji isto mislimo, ne samo žene iz Beograda nego iz mnogih drugih krajeva u Srbiji koje žele da se suoče sa svim stvarima koje su se dogodile", kazala je aktivistkinja Žena u crnom iz Kruševca Nadežda Kostić. 

"Ovdje sam danas da bi podržala i pokazala solidarnost i brigu za žene Srebrenice te da im pokažem da nisu zaboravljene, jer mi nećemo nikada zaboraviti ono što se desilo u Srebrenici. Mi u Srbiji radimo s mladima i želimo da prenesemo našoj deci šta je ovdje stvarno bilo i da se nikad ne zaboravi i ne ponovi ", poručila je aktivistkinja Žena u crnom iz Leskovca Ivana Ristić

Nakon mirnih protesta, Udruženje Žene Srebrenice i aktivistkinje srbijanske mirovne udruge "Žene u crnom" odlaze u Lukavac kod Tuzle gdje će u sklopu svojih zajedničkih aktivnosti održati ženski mirovni seminar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije