Majke Srebrenice uoči dodjele Oscara: Naše dove su uz "Aidu" i Jasmilu

F.V.
Majke Srebrenice uoči dodjele Oscara: Naše dove su uz "Aidu" i Jasmilu
Twitter / Fadila Efendić

Imam neki predosjećaj da će biti nagrada, kaže za Radiosarajevo.ba Fadila Efendić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" u povodu večerašnje dodjele najprestižnije svjetske filmske nagrade Oscar.

Podsjetimo, bosanskohercegovački kandidat, film "Quo vadis Aida", koji govori upravo o genocidu u Srebrenici nalazi se u užem izboru, s velikim izgledima za nagradu. U njegovom fokusu su upravo majke Srebrenice, i sve znane i neznane Aide.

"A ako i ne bude Oscara, film Jasmile Žbanić je napravio izuzetan uspjeh. Dovoljna je nagrada i to da je ovaj film ušao u uži krug od pet filmova. Vrijednost tog filma za mene je nešto veličanstveno. Drago mi je da sam ja doživjela da vidim, da čujem da je neko skupio snage i hrabrosti da tako nešto uradi. Oduševljena sam, prije svega, radom Jasmile Žbanić. Želim joj puno zdravlja i sreće, da snimi još puno filmova, te da budu ovako uspješni", istakla je Efendić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Fadila Efendić - undefined

Twitter: Fadila Efendić

Kako kaže majke Srebrenice su uz nju, "Aida" i Jasmila su večeras u njihovim mislima i dovama.

"Svaka majka Srebrenice je našla sebe u tom filmu. Pogotovo majke koje su bile zatočene u hangaru u Potočarima, te sve to vidjele. I više i toga. Film je uspio da dočara tu atmosferu. Sjećam se kad sam jedne prilike ustala na noge, svi su ležali u hangaru. U sebi sam pomišljala: "Dragi Allahu, da je pa da neko snimi ovaj prizor". Pitala sam se da li će ijedan režiser to uspjeti dočarati kao što sam ja to vidjela i doživjela. Naša draga Jasmila se potrudila da dočara djelić naše tuge, patnje i boli. Svaka majka se borila da spasi svoje dijete. I moje dijete je bilo tu u krugu, kao i muž, ali nisam mogla doći do njih. Da ih spasim. Ovaj film me je ganuo", istakla Efendić.

Članice Udruženja "Pokret enklava majki Srebrenice i Žepe" iščekivat u Srebrenici pozitivne vijesti iz Los Angelesa, gdje se večeras održava ceremonija dodjele Oscara.

"Očekujemo pozitivne vijest. Svijetu treba pokazati da mi, ipak, postojimo i da čekamo pravdu. Kroz taj film ćemo dobiti jedan dio pravde. Jasmila Žbanić je pokazala našu borbu koja traje već godinama i decenijama. Nismo uspjeli da spasimo našu djecu, ali se borimo za istinu i pravdu. Gledajući ovaj film, osjećala sam se kao da sam ja tamo umjesto one žene. Cijelo vrijeme dok sam gledala film bila sam u Srebrenici 1995. godine", istakla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret enklava majki Srebrenice i Žepe".

srebrenica_kravice_sudjenje_beograd_munira_subasic_AA09.jpg - undefined

AA: Munira Subašić

Uputila je čestitku Jasmili Žbanić.

"Ona je i bez Oscara, što se nas tiče, uspjela. S Oscarom uspjela je cijela BiH. Mislim da bi u tom slučaju bila donesena kvalitetna promjena u društvu i da bi, napokon, mogao biti usvojen i Zakon o zabrani negiranja genocida. Jer, mi želimo da zaštitimo svakog čovjeka. Istina je potrebna svima - da bi se produžio normalan život na ovim prostorima. Da i djeca znaju istinu", zaključila je Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije