Majke Srebrenice u Strasbourgu

Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice u Strasbourgu

Članice Udruženja "Majke Srebrenice" danas će u Strasbourgu održati press konferenciju na kojoj će obavijestiti javnost o detaljima žalbe koju će potom uložiti Evropskom sudu za ljudska prava. Žalba se odnosi na presudu po kojoj je u "slučaju Srebrenica" dodijeljen imunitet Ujedinjenim narodima, a koju je izrekao najveći holandski civilni sud.

Preživjeli i porodice žrtava genocida očekuju zadovoljenje zbog pretrpljenih zločina i pravdu.

„Evropski sud za ljudska prava treba ispitati imunitet Ujedinjenih naroda u slučaju Srebrenice“, smatra Društvo za ugrožene narode koje podržava "Majke Srebrenice" u ovoj aktivnosti.

Generalni sekretar Društva za ugrožene narode Tilman Zülch pojasnio je da prema presudi najvišeg Suda Holandije (Hoge Raad) Ujedinjeni narodi i njeni "plavi šljemovi" ne mogu biti pozvani na odgovornost čak ni u slučaju očiglednog pogrešnog djelovanja, iako Srebrenica vapi za zadovoljenjem zbog pretrpljenih zločina i pravdom.

„Osim neizmjerne boli zbog smrti svojih bližnjih, preživjele žrtve osjećaju ogromno razočarenje zbog toga što ih je cijeli svijet ostavio na cjedilu i nezaštićene izručio ubicama. Ljudi u Srebrenici dali su se razoružati od "plavih šljemova" i svoje živote stavili su u ruke zaštitnih snaga UN-a. To što su nezaštićeni doživjeli gorko razočarenje ne smije postati uzorom ponašanja ubuduće. Jer, tako bi se budući počinitelji ohrabrili da počine nove zločne“, kazao je Zülch.

Najviši Sud Holandije odlučio je 13. aprila 2012. da UN čak i u slučaju Srebrenice uživa apsolutni imunitet. Oko 6.000 rođaka 8.327 žrtava masakra iz tzv. zaštićene zone Srebrenice, u koju su srpske trupe bez otpora "plavih šljemova" umarširale 11. jula 1995., tužile su Ujedinjene narode i holandsku državu. Presudom se Ujedinjeni narodi i holandska država oslobađaju suodgovornosti za masakr nad bošnjačkim mladićma, odraslim muškarcima te nad nekoliko stotina žena.

Delegacija od 170 majki iz Srebrenice otputovala je ovim povodom u Strasbourg. One će žalbu podnijeti uz pomoć svojih advokata, dr. Axela Hagedorna i Marca R. Gerritsena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije