Majke Srebrenice: Pretpostavka je da će dženaza 11. jula biti održana

Fena
Majke Srebrenice: Pretpostavka je da će dženaza 11. jula biti održana

Još za 1.600 žrtava genocida u Srebrenici se traga, a obitelji žrtava i dalje ne znaju koliko će ih ove godine biti ukopano s obzirom na epidemiju koronavirusa. Također, ne znaju na koji će način ukop žrtava biti organiziran - rečeno je danas na redovnom protestnom okupljanju žena Srebrenice u Tuzli koja se održavaju svakog 11. u mjesecu.

Nura Begović iz Udruženja "Žene Srebrenice“ kaže da se u posljednje vrijeme ne održavaju sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici ili se održavaju telefonskim putem.

Navodi kako je pretpostavka da će 11. jula biti održana komemoracija i dženaza u Srebrenici, ali da će se cijeli program pratiti putem video linka.

Majke Srebrenice su poručile da i dalje tragaju za pravdom za počinjeni genocid u Srebrenici, kao i za svojim nestalima.

"Već se zna šta mi to tražimo, a to je rješavanje problematike nestalih osoba. Tražimo aktivniji proces ekshumacija i identifikacija. Želimo da svaka porodica pronađe svoje najmilije", istakla je Begović.

Kazala je da svakodnevno održavaju regionalne video-sastanke o temi nestalih osoba u bivšoj Jugoslaviji te da koliko god cijene svoje, cijene i druge žrtve.

"Ne želimo da se ikada desi bilo kome ovo što se nama dogodilo u Srebrenici",  poručila je Begović.

Majke su još jednom zamolile sve one koji znaju za lokalitete masovnih grobnica da te informacije učine dostupnim i tako pomognu u pronalasku njihovih najmilijih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije