Majke Srebrenice: Goran Sarić počinio je genocid nad Bošnjacima

Fena
Majke Srebrenice: Goran Sarić počinio je genocid nad Bošnjacima
Print Screen / Goran Sarić ne jednom od ročišta
Pripadnice Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" izdale su danas saopćenje.

U saopćenju su naglasile da je komandant Specijalne brigade policije i član komande štaba policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Sarić u julu 1995. godine počinio genocid.

Kako su obrazložile, pod njegovom komandom bili su pripadnici specijalnih jedinica iz policije RS-a i specijalne jedinice iz Srbije, a komisija Vlade RS-a za događaje koji su se dogodili u i oko Srebrenice utvrdila je da su bila tri odreda specijalna odreda iz Srbije "Kajman", "Plavi" i "Škorpioni".

Podsjetili su da je odred "Škorpioni" svima već dobro poznat, ali da iz ova druga dva odreda još niko nije odgovarao za počinjene zločine.

"Postoje dokazi da su ove specijalne jedinice s drugim srpskim snagama u julu 1995. godine izvršile genocid nad Bošnjacima", tvrde u Udruženju Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe".

Sud Bosne i Hercegovine danas će izreći prvostepenu presudu Goranu Sariću optuženom za genocid počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Sarića se tereti da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružanju, prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji su pogubljeni u julu 1995. godine u Srebrenici.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sariću se na teret stavljaju i zločini na području Zvornika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije