Majke čija bol ne jenjava, obišle šehidska mezarja

0
Radiosarajevo.ba
Majke čija bol ne jenjava, obišle šehidska mezarja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šehidsko mezarje Kovači

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Tog dana se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu.

Sve to su i ove godine učinile brojne majke koje su ostale bez svojih najmilijih. Tako smo ove godine na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu zatekli veliki broj majkih koje su se prisjetile svojih sinova, muževa, majki, očeva…

Ni nakon toliko godina njihova bol za najmilijim koji prerano dadoše najsvetije i najvrijednije-svoje živote za odbranu i našu kakvu-takvu slobodu, ne prestaje. Majke, očevi, sestre, braća, sinovi, kao i unuci i snahe koje heroji nisu uspjeli upoznati, miješaju tugu i radost svakog ramazanskog bajrama, u kojem se tradicionalno obilježava Dan šehida.

Brojne majke se sjećaju žrtava šehida i čuvaju uspomenu na njih. Njihov život obilježen je mnoštvom strahova. Strahom za djecu, strahom od četnika, strahom od samoće, strahom od zaborava, strahom pred nepravdom, strahom za rijetke preživjele potomke.

Agresija na BiH donosi pljačke, paljenja i rušenja sela i kuća, ubijanja, silovanja i protjerivanja muslimanskog stanovništva. Agresori su muškarce odvodili u logore, a potom ih i ubijali. Uspomene su to kojih se niko rado ne sjeća, a naročito ne oni koji su izgubili svoje najmilije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije