Maja Milinković: Nasilni policajci moraju biti kažnjeni

Radiosarajevo.ba
Maja Milinković: Nasilni policajci moraju biti kažnjeni


Maja Milinković, bh. pjevačica i diplomirana muzičarka, i Jasna Malkoč, bivša generalna direktorica u OSCE-u za pitanja demokratizacije i ljudskih prava, predale su zahtjev Nezavisnom policijskom odboru Skupštine Kantona Sarajevo da preispita odluku Odjela za unutrašnju kontrolu MUP-a KS-a da neće provoditi (unutrašnju) istragu protiv policajaca, koji su njih dvije maltretirali u noći između 26. i 27. maja.

Milinković i Malkoč: Sve o policijskoj brutalnosti

"Istim tim zahtjevom obratili smo se i Odboru za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH. Oni kao civilna tijela, neovisno jedan od drugog, imaju mogućnost da temeljito preispitaju ovaj slučaj, koji se ne odnosi samo na jedan aspekt kršenja naših ljudskih prava. Prije svega to je nepotrebna upotreba sile, ali i niz kršenja naših osnovnih ljudskih prava, te zakona", napomenula je Jasna Malkoč u razgovoru za Oslobođenje.

Dodaje da su njih dvije nedavno dobile kompletnu dokumentaciju iz policije, koja se tiče ovog slučaja, a u kojoj su i izjave policajaca Nermina Makaša i Ilhana Džambića, koji su zaustavili i kontrolisali Milinkovićevu maltretirali je, a kasnije i Jasnu Malkoč.

"Pregledom dobijene dokumentacije odmah smo uočile određena razmimoilaženja u izjavama policajaca, koji su nas maltretirali. Zamolili smo ombudsmena da uputi prijedloge Uredu za pritužbe, koji treba da obrati pažnju ove pritužbe. Naime, ove nesuglasice u izjavama same po sebi već ukazuju da ovdje ima neki problem", pojašnjava Malkoč.

Od Nezavisnog policijskog odbora Skupštine Kantona Sarajevo i Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH zatražile su, kako ističu da temeljito preispitaju cjelokupni slučaj na osnovu postojeće dokumentacije, koja ukazuje na kontradikcije u iskazima.

"Policajac je u svom izvještaju tvrdio da je Maja udarala po krovu automobila otvorenim dlanovima. Da li policajac želi insinuirati da je tom prilikom dobila povrede i opravdati upotrebljenu perekomjernu silu prilikom hapšenja? Napominjem, Maja Milinković je zadobila povrede na dlanovima prilikom brutalnog ubacivanja u kombi", kaže Malkoč.


Ona i Maja Milinković ističu i to da su Nermin Makaš i Ilhan Džambić u jednom službenom izvještaju tvrdili da je njihovom vozilu prišla jedna ženska osoba, a u drugom, napomenuli su da su vozilu prišle dvije osobe. Pored toga, policajac Makaš u svom izvještaju je tvrdio da se iz usta Jasne Malkoč "osjetio jak miris koji je asocirao na alkohol", te da se ponašala kao pijana osoba. Da to nije tačno ukazalo je alkotestiranje Malkočeve, koje je pokazalo da uopšte nije imala alkohola u krvi.

Podsjetimo, Milinkovićevu je policija zaustavila u Ulici Derviša Numića, dok je vozila prijatelja i vrijeđali je. Nakon što su joj napisali kaznu, policajci su otišli, a Milinkovićeva je pozvala prijateljicu, sa kojom je pošla u PU Novo Sarajevo. Tom prilikom naišle su na istu patrolu, te je Malkočeva pokušala stupiti u kontakt s policijom. Međutim, tada su obje bile uhapšene, ubačene u maricu i odvezene u stanicu.

Iako su policajci tvrdili da su ih njih dvije fizički napale, Maja Milinković i Jasna Malkoč nisu krivično gonjene, a Milinkovićevoj je vraćena i vozačka dozvola. Nakon što se digla prašina oko ovog slučaja MUP KS-a se oglasio saopštenjem u kojem je navedeno da Unutrašnja kontrola nije utvrdila da su policajci prekršili zakon i procedure.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije