Mahmutović: Gojković slijedi četničke ideje, trebala je biti osuđena sa Šešeljom

0
Fena
Mahmutović: Gojković slijedi četničke ideje, trebala je biti osuđena sa Šešeljom
FOTO: Fena / Dževad Mahmutović

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović kazao je da je izjava srbijanske ministrice kulture i informisanja Maje Gojković da na području BiH djeluju ogranci ISIL-a pokazuje da ova ratna saradnica Vojislava Šešelja još uvijek slijedi njegove ideje.

Po njegovim riječima, Maja Gojković je skinula četničku šubaru, ali očigledno još uvijek slijedi četničke ideje svog mentora – ratnog zločinca Šešelja.

"Pred Nirnberškim tribunalom za širenje genocidne mržnje prema Jevrejima osuđen je Julius Streicher, urednik nacističkog glasila Der Stürmer, a da je pravda u potpunosti realizirana, nakon rata u BiH, nema sumnje da bi i Maja Gojković, kao saradnica časopisa Velika Srbija i aktivistica Šešeljeve radikalne stranke, trebala biti osuđena za učešće u projektu širenja mržnje prema Bošnjacima, koje je na kraju dovela do genocida u Srebrenici", navodi Mahmutović.

Smatra da su njene izjave o ISIL-u u Bosni i Hercegovine identične izjavama koje je osuđeni ratni zločinac Milan Gvero davao u danima, uoči genocida u Srebrenici, a u kojima je tvrdio da su Srebreničani zapravo islamski fundamentalisti.

Haški tribunal je ove propagandne aktivnosti ocijenio kao dio Gverinog učešća u genocidnom poduhvatu, a očigledno je ista retorika Maje Gojković u službi inspiracije novog nasilja protiv Bošnjaka.

"Njene laži niko ozbiljan u svijetu neće prihvatiti, što pokazuje i činjenica da je američki državni sekretar Anthony Blinken pohvalio Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv ISIL-a, ali izjava srbijanske ministarke kulture važna je jer otkriva njene prave namjere prema Bošnjacima, što zaslužuje adekvatan politički odgovor i odnos prema njoj",  zaključio je Mahmutović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije