Mahmutbegović i Salkić Inzku: Vaša pasivnost ohrabruje destruktivne politike u BiH

Radiosarajevo.ba
Mahmutbegović i Salkić Inzku: Vaša pasivnost ohrabruje destruktivne politike u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Mahmutbegović, Inzko i Salkić

Potpredsjednici Federacije BiH i bh. entiteta RS Melika Mahmutbegović i Ramiz Salkić uputili su danas opširno otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valenzinu Inzku, zbog, kako su naveli, njegovog neprincipijelnog odnosa prema mandatu u Bosni i Hercegovini.

Piše: Faruk Vele

„Svjedočili smo Vašim oštrim i tvrdim stavovima na samu najavu apelacije SDA kojom bi se tražilo da se, u skladu sa zakonskim procedurama, Ustavni sud BiH izjasni o ustavnosti diskriminatornog imena bh. entiteta Republika Srpska. S tim u vezi, na traženje Rusije, zakazana je i vanredna sjednica ambasadora zemalja članica PIC-a... Pitamo Vas, i tražimo da javnosti u BiH objasnite kako zahtjev da se otkloni diskriminacija u društvu može podrivati povjerenje među narodima i ugroziti stabilnost u zemlji? Zar ne bi trebalo biti obrnuto, da otklanjanje svih vrsta diskriminacija doprinosi uspostavljanju povjerenja među narodima i čuvanju stabilnosti u zemlji? Ili nam, u stvari, reakcijama i sazivanjem sjednice PIC-a želite poslati poruku da je diskriminacija u entitetu RS za Vas i ambasadora Rusije prihvatljiva praksa, a da bošnjački politički predstavnici ne smiju niti ukazivati na nju, niti pokretati zakonske akcije da se ona dokine“, navodi se, uz ostalo, u pismu.

Upozorili su Inzka da „svojom pasivnošću i nepoduzimanjem svega na što vas Dejtonski mirovni sporazum obavezuje ohrabruje destruktivne politike usmjerene protiv BiH“.

„A koje žele zaustaviti njen euroatlantski put i ovu zemlju postepeno uvesti u stanje potpune nestabilnosti, s teškim i nepredvidim posljedicama? Krajnje je vrijeme da, u skladu sa pripadajućim mandatom, obezbijedite odlučno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u cjelini, a posebno Aneksa 7. i Aneksa 4. U skladu sa ovlastima koje ste dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom Vaš autoritet je neupitan. Kao što je potpuno jasna i neupitna i Vaša odgovornost“, dodaju Mahmutbegović i Salkić.

Bili bismo jako zadovoljni, istakli su visoki zvaničnici, da ste svaki put kada je zaista podrivano povjerenje među narodima i kada se izjavama i konkretnim potezima otvoreno nasrtalo na Dejtonski mirovni sporazum, dovodila u pitanje Bosna i Hercegovina, bh. entitet nazivao „drugom srpskom
državom“ itd., „reagirali kao što ste reagirali u slučaju najave apelacije za uklanjanje diskriminacije u entitetu RS“.

Ali, niste to radili. Naprotiv, Vašim i reakcijama PIC-a, koje su bile blage, bez konkretnih poteza, a često i potpuno izostajale, samo ste dodatno ohrabrili predvodnike politika koje otvoreno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Vaše blage reakcije i izostanak konkretnih poteza predvodnici destruktivnih politika su očigledno shvatili kao slabost i uzmicanje, kao poruku da mogu nastaviti s politikom etničkog razbijanja BiH, potpomognutom politikama u regiji. Vjerujemo da će i Vaše posljednje reakcije usmjerene prema političkim snagama koje se suprostavljaju takvim destruktivnim politikama shvatiti na isti način – kao znak da mogu nastaviti dalje. Dali ste im povoda za to. Svojim nedjelovanjem, neodlučnošću i politikom ekvidistance i prema graditeljima i rušiteljima BiH, ostavili se prostor za blokadu procesa njenih euro-atlantskih integracija“, smatraju autori pisma.

Prema njima, veoma je indikativno da je vanredna sjednica PIC-a zakazana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije, koji se dan prije sjednice sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, a „da je
sastanak održan sa istaknutim zastavama Ruske Federacije i bh. entiteta RS, bez državne zastave
Bosne i Hercegovine“.

„Istog dana, sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH održao je i ambasador Republike Srbije, koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bile su istaknute zastave Republike Srbije i bh. entiteta RS, bez zastave Bosne i Hercegovine. To nije samo simbolička, nego i suštinska antidejtonska poruka. Gospodine Inzko, istog dana kada ste tvrdo reagirali na najavu inicijative SDA,
Milorad Dodik je izjavio da je entitet „RS spreman za otcjepljenje“. Nismo vidjeli Vašu reakciju, niti je zakazana vanredna sjednica PIC-a. Podsjetićemo Vas na još neke situacije kada je Vaša reakcija i reakcija PIC-a morala biti odlučnija.

Pogledajte kompletan sadržaj pisma:

Faksimil pisma upućenom Inzku - undefined

Faksimil: Faksimil pisma upućenom Inzku

Faksimil pisma upućenom Inzku - undefined

Faksimil: Faksimil pisma upućenom Inzku

Faksimil pisma upućenom Inzku - undefined

Faksimil: Faksimil pisma upućenom Inzku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije