Magistralni putevi i granični prijelazi

Radiosarajevo.ba
Magistralni putevi i granični prijelazi

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva: Sarajevo-Foča, Konjic-Jablanica-Mostar, Mostar-Nevesinje, Livno-Karlov Han-Tomislavgrad, Šuica-Tomislavgrad, Tomislavgrad-Posušje, Nevesinje-Gacko, Gacko- Tjentište, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor i Stolac-Neum. 

Na putnim pravcima Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Pale, Kupres-Bugojno,te na putevima od Mostara prema Širokom Brijegu, Čapljini, Čitluku i Stocu, saobraćaj se odvija otežano.

Na planinskom prijevoju Romanija ne preporučuje se saobraćaj teretnim vozilima i šleperima, a upotreba zimske opreme je obavezna.

Na području Neuma i Ravnog za saobraćaj su zatvoreni svi regionalni i lokalni putevi. Za sav saobraćaj zatvoreni su i regionalni putevi: R-467 Olovo-Ribnica i R-418a Tomislavgrad-Prozor.

I na ostalim putnim pravcima u našoj zemlji saobraća se otežano i usporeno, a ugaženog snijega na kolovozu na putevima koji su prohodni ima do 10 cm. 

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali dodatne probleme stvara niska temperatura zbog koje je kolovoz zaleđen i koja usporava djelovanje posipnog materijala, kao i mjestimično jak vjetar koji stvara sniježne nanose. 

Apeluje se da se na put ne kreće bez veće potrebe.

Za saobraćaj su zatvoreni granični prelazi:Prisika-Aržano i Hum-Šćepan Polje. Na ostalim graničnim prelazima saobraćaj se odvija usporeno, saopćeno je iz BiHAMK-a.

Rješenjem Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije