Magazinović: Srbija i Hrvatska lažno se predstavljaju kao garanti Dejtonskog sporazuma

5
Radiosarajevo.ba
Magazinović: Srbija i Hrvatska lažno se predstavljaju kao garanti Dejtonskog sporazuma
FOTO: Facebook / Saša Magazinović

Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović govorio je danas u Zagrebu na panelu (Ne)dobrosusjedski odnosi u regionu. 

Istaknuo je da se Bosna i Hercegovina konstantno destabilizuje od strane visokih dužnosnika Srbije i Hrvatske, te da te aktivnosti imaju elemente tihe agresije.

Nedopustivim je ocijenio temelj za takvo ponašanje koji leži u lažnom predstavljanju susjednih država kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je prisutnim učesnicima iz regije Balkana i diplomatskog kora još jednom pojasnio da su Hrvatska i Srbija u Dejtonskom mirovnom sporazumu vrlo jasno definisane kao strane, potpisnice i sudionice. 

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Ocijenio je da se dobrosusjedskim odnosima ne može nazvati namjera Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici sa BiH ili da koristi Buško jezero za proizvodnju struje, a da za to pravedno ne plaća. Dodao je da nije dobrosusjedski čin Srbije imati namjeru graditi hidrocentralu na našoj teritoriji bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, kao što nije dobrosusjedski svjesno pružati utočište ratnim zločincima. 

Kao najeklatantnije primjere nedobrosusjedskih odnosa naveo je političke aktivnosti Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića, koji se direktno upliću u donošenje odluka u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

Zapitao se kako to da naši zapadni partneri glasno osuđuju ruski uticaj u BiH i regiji čemu se i sam pridružio, a da mnogo veći po BiH štetniji uticaj - onaj iz Srbije i Hrvatske - prolazi bez tako glasne osude. 

Zaključio je da je u svojoj prošlosti Bosna i Hercegovina prevazišla mnogo veće izazove od ovih današnjih i nadživjela sve one koji joj ne misle dobro, te da se loše onima koji su to činili Bosni i Hercegovini uvijek višestruko loše vraćalo. 

Zagrebački plenum "Quo vadis Balkan" okupio je progresivne političare regije, zastupnike u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu, intelktualce, NVO lidere i aktiviste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije